Obilježena obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

2018 01 15 PriznanjeHrvatske002

Na današnji dan, 15. siječnja, prije 26 godina hrvatsku su neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose sa Republikom Hrvatskom.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.

Izaslanstvo Grada Orahovice predvođeno gradonačelnicom Ana-Marijom Petin, obilježilo je današnju obljetnicu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, u spomen na sve hrvatske branitelje čija su imena uklesana u temelje obrane i stvaranja Republike Hrvatske.

Počast poginulim braniteljima odana je kod Spomen obilježja  u centru grada, gdje je župnik orahovački velečasni Željko Strnak, predvodeći molitvu, kazao da je današnji dan prigoda prisjetiti se svih „koji nas zadužiše svojim životom, da ih se sjećamo, jer imamo svoju slobodu i neovisnost svoje Države“.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, zahvalila je svima koji su nazočili odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima, upravo na dan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i kazala da je, prvo priznanje uslijedilo  od Islanda, a potom  Njemačke i ostalih država, tada članica Europske unije.

 Uz Izaslanstvo Grada Orahovice i Gradskog vijeća, svijeće su upalili i položili vijence i kod Križa na gradskom groblju,  predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Nezavisne liste Hrabro i HDZ-e. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-01-15-PriznanjeHrvatske{/gallery}