U Donjoj Pištani postavljeno prvo pametno autobusno stajalište

2017 12 20 PametnoStajaliste007

U ovaj projekt, gdje se radi na izgradnji energetski neovisnog pametnog autobusnog stajališta, Grad Orahovice je krenuo prvenstveno radi sigurnosti i udobnosti djece koja svakodnevno putuju u školu i ovo je prvo takvo stajalište u Orahovici, a predviđeno ih je još 8.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin napomenula je da je ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj i da je već održan sastanak u Zagrebu u  Fondu za zaštitu okoliša koji su jako zainteresirani za ovakav projekt i spremni su financirati preostalih osam stajališta, ali kao pilot projekt, Grad treba sam financirati izgradnju i postavljanje prvog stajališta u Donjoj Pištani.

Vrijednost jednog “Pametnog autobusnog stajališta” je 63.200  kuna, a ukupna cijena preostalih osam iznosi više od  pola milijuna kuna, a ta sredstva će se osigurati putem Natječaja iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša.

Ovo energetski neovisno pametno autobusno stajalište će se napajati isključivo solarnom energijom i neće imati apsolutno nikakvih drugih izvora napajanja, jer je napravljen takav sustav pohrane sunčeve energije gdje će jedan sunčani dan od 5 do 6 sati akumulacije energije osiguravati 10 dana rada stajališta. Solarni paneli postavljeni su na krov stajališta.

Unutar stajališta postavljen je pult u kojemu se nalaze akumulatori, a na samoj ploči nalaze se 4 USB punjača za mobitele, jedan bežični punjač za mobitele nove generacije koji podržavaju ovakvu tehnologiju. Postavljen je i ekran kojim se može upravljati na dodir gdje se može vidjeti internetski portal Grada Orahovice, a prema riječima direktora Honela Zorana Horića biti će povezan i sa drugim informativnim portalima gdje će se moći pročitati aktualnosti iz hrvatske i svijeta. Stajalište će ima i besplatnu WiFi mrežu na koju će se moći spojiti mobilnim uređajima.

– „Postavili smo i klupu koja ima mogućnost grijanja gdje su postavke takve da će se grijanje paliti samo kada temperatura padne ispod nekih 5 stupnjeva i to samo u vremenima kada djeca budu čekala autobus“. – rekao je Horić. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-12-20-PametnoStajaliste{/gallery}