Održana 11. memorijalna utrka Kokočak – Orahovica

2017 12 02Kokocak Orahovica155

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Orahovica održana je 11. Memorijalna utrka ”Kokočak-Orahovica” posvećena trojici poginulih hrvatskih branitelja orahovačkog područja, Momiru Krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću koji su prije 26 godina dali život za slobodnu Hrvatsku.

Na 11. Memorijalu obilježena je i 26. Obljetnica oslobođenja podpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom ‘Papuk 91”. Na otvaranju utrke u Kokočaku kod spomen obilježja Momiru  i Milanu, njihovim obiteljima, 130-orici maratonaca koji su istrčali dionicu od 12 km te mnoštvu hrvatskih branitelja i građana orahovačkog i našičkog područja, obratili su se zamjenik gradonačelnika grada Našica Hrvoje Šimić,  gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin , zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Nenad Križić. Otvaranju su još predstavnici obitelji poginulih i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog, našičkog i osječkog kraja.

– „Želio bih se na početku uz pale branitelje kojima danas ovdje odajemo počast prisjetiti se i našeg nedavno preminulog prijatelja i jednog od zapovjednika ove akcije koju na današnji dan obilježavamo Josipa Pavlusa i nikada ne zaboraviti što je ovdje odrađeno i zašto su naši branitelji dali svoj život.

Nalazimo se u teškim vremenima kada se pokušava promijeniti povijest i istina te stoga moramo ustrajati i održavati ovakva obilježavanja te sačuvati povijest i ono što je učinjeno za Domovinu. Pozdravljam i naše trkače koji na ovakav način obilježavaju ovaj dan.“ – rekao je zamjenik Našičkog gradonačelnika Hrvoje Šimić.

Nazočne je pozdravila i Orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:

– „I nakon 26 godina ja znam da vaša bol ne jenjava, ali drago mi je ako barem na trenutak na ovaj dan ovakvim obilježavanjem i odavanjem počasti našim poginulim najmilijima smanjiti vašu bol te širiti istinu i dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Nažalost, nedavna događanja nam ukazuju da nam svjetske sile nisu naklone i da će učiniti sve da ukaljaju ovo za što su se borili naši vitezovi i upravo mi, i političari i profesori u školama i roditelji moramo učiti svoju djecu što je bio Domovinski rat i kolika je bila žrtva naših branitelja kako bi mi danas imali svoju slobodu.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak rekao je da gledajući ovaj spomenik na kojemu su križ i šahovnica, simboli s kojima je svaki branitelj odlazio na bojišnicu s krunicom oko vrata i šahovnicom na glavi, i ne smije se dozvoliti da se ta dva simbola ukaljaju.

Nazočnima se obratio i pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić:

– „Kako bi zadržali uspomenu na hrvatske branitelje ovakvi dani su hvale vrijedni primjer zajedništva hrvatskih branitelja koji nas podsjećaju na povijesni značaj i vrijednost koje je Domovinski rat ostavio u naslijeđe našem društvu i našoj djeci. Poštovane obitelji naših branitelja, budite ponosni na njih kao što su i oni bili kada su svojim životima zadužili našu Domovinu. Još jednom prenosim pozdrave ministra i želim puno sreće trkačima te neka ovaj maraton počne.“ – rekao je Križić

Nakon starta utrke položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu pogibije Branka Jaklića, a  trkači su dočekani u središtu Orahovice kod spomen-obilježja palim hrvatskim braniteljima gdje se također zapalilo svijeće i položilo vijence te je sve trkače pozdravila i još jednom svima zahvalila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Nakon završetka utrke i komemoracije, u mjesnom domu Nova Jošava podijeljene su zahvalnice trkačima i zaslužnima za organizaciju. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-12-02Kokocak-Orahovica{/gallery}