Obilježena 26. obljetnica vojne operacije „Papuk 91.“

2017 12 16 UHBDDRPPO040

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., održala je svečanu obljetnicu vojne operacije “Papuk ’91.”, kojom je prije 26 godina oslobođen prvi okupirani teritorij na području RH. Obilježavanje je krenulo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja palim braniteljima u Orahovici, a potom je kod križa na groblju u Zdencima.

Svečani program održan je u Domu kulture u Zdencima kojem su nazočili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Orahovice Tomislav Petrušić, načelnici i zamjenici načelnika i gradonačelnika sa šireg orahovačkog područja, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i branitelji i ratni policajci s našeg područja.

Predsjednik udruge organizatora Robert Kuzmić otvorio je svečanost iznoseći važnost ovoga datuma za stvaranje slobodne RH, a potom se na ratna događanja oko 15. prosinca prisjetio ratni zamjenik zapovjednika Policijske postaje Orahovica Antun Grabovac.

– „Ovom akcijom obranjena je Podravska magistrala, željeznički promet Osijek – Zagreb, i tako smo spriječili agresora u nakani da odvoji istočnu Slavoniju od ostatka zemlje s ciljem stvaranja velike Srbije, a promet navedenim prometnicama nikada nije bio prekinut. Obilježavanje ove obljetnice svake godine nužnost je kako nam drugi ne bi pisali povijest, a znamo kako nam ju neki žele pisati. Mi smo danas ponosni i uzdignute glave, i na to imamo itekako pravo, jer smo pobjednici i jer smo stvorili slobodnu nam i jedinu Hrvatsku“. – rekao je, između ostaloga, Grabovac.

{gallery}SlikeGodina2017/2017-12-16-UHBDDRPPO{/gallery}