U srednjoj školi Stjepan Ivšić Orahovica održano STEM testiranje

2017 11 30 STEM001

 

Od ove školske godine, u trajanju 16. mjeseci, započeo je novi projekt pod nazivom „Budi STEMpatičan!“ Opći cilj projekta je razviti i testirati model za prepoznavanje talentiranih i darovitih učenika u STEM području. Specifični cilj je jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje, identifikaciju i rad s talentiranim i darovitim STEM učenicima. Projekt obuhvaća sve škole u VPŽ a počinje testiranjem učenika kojim će se prepoznati daroviti. Testiranje provodi institut Ivo Pilar  iz Zagreba. Naša je škola  predložila 28 potencijalno darovitih učenika. Učenici su iz gimnazijskog i komercijalnog programa a pohađaju 1., 2. i 3. razred.

Što u biti znači STEM? Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. Sve češće se u posljednje vrijeme koristi i u hrvatskom, zbog jezične ekonomije, a svakako i radi važnosti grana koje obuhvaća. Ipak, teško je potpuno prenijeti termin STEM u duh hrvatskog jezika, kao i zaokružiti što on sve obuhvaća jer koje bi to discipline kod nas tretirali kao „science“?.

Koordinator projekta za našu školu je prof. Snježana Konopek, školska pedagoginja. Uz nju u projektu sudjeluje ravnatelj škole prof. Zorislav Milković te nastavnica matematike i fizike prof. Mirjana Steiner. Vrijednost projekta na nivou županije je 926.091,10 kuna. (SŠ S. Ivšić)

2017 11 30 STEM001