U dječjem vrtiću „Palčić“ održana predstava „Priča o velikom i malom“

2017 11 23 Veliki Mali001

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo projekt dječjem vrtiću “Paličić” Orahovica koji je jedan od 32. predškolske ustanove kojima je prošao projekt prijavljen na natječaj za program “Ruksak (pun) kulture-umjetnost i kultura u vrtiću i školi za 2017. godinu”. Na natječaj su se prijavilo 93 predškolske ustanove, 224 osnovne i 39 srednjih škola, te četiri centra za odgoj i obrazovanje.

“Ruksak (pun) kulture” je program koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Program zajednički provode Ministarstvo kulture i i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao dopunski program potpore kurikuluma u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

U orahovačkom Dječjem vrtiću “Palčić” u sklopu odobrenog programa „Ruksak (pun) kulture“ gostovalo je kazalište „Mala scena“ iz Zagreba s predstavom “Priča o velikom i malom”.

U ovoj predstavi baka Sova voli zagonetke i smislila je jednu – ključ od tavana skriva veliko blago. Uz pomoć bakinih uputa, pripovjedačica priče kreće u potragu za obećanim blagom. Na tavanu se nalaze kutije raznih veličina – velike, male, sićušne, srednje, ogromne… kako prepoznati u kojoj se nalazi blago?

Pripovjedačica otvara jednu po jednu kutiju i u njima nalazi razne zanimljive predmete, ali i susreće usamljenu bubamaru kojoj nedostaje njen prijatelj slon. Mala bubamara i veliki slon, kakvo je to neobično prijateljstvo?

Ovdje se susrećemo se s pojmom veličine – kako možemo odrediti što je veliko, a što malo?  Pripovjedačica uspoređuje i predmete koje pronalazi postavlja u su-odnose, a posjeduje i neka magična pomagala – metar i povećalo. Svaka kutija otkriva novu priču o veličinama, oblicima i brojevima.

Ovo je priča o veličinama, ali i o tome kako pronaći prijateljstvo tamo gdje ga najmanje očekujemo.

Koncept veliko – malo važan je za snalaženje u prostoru, razumijevanje svijeta koji nas okružuje, ali i kako bi djeca bila uspješna u komunikaciji s drugima. Cilj ove produkcije je kod djece razviti znatiželju za odnose u prostoru, odnose među predmetima i usaditi im osnovne pred matematičke vještine. Razumijevanje razlike veliko – malo osnovni je koncept u matematici te prvi korak prema razumijevanju drugih pojmova kao što su: veći od, manji od i jednaki. Predstava je prilagođena uzrastu djece predškolske dobi. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-23-Veliki-Mali{/gallery}