Održano predavanje „Utjecaj obitelji na zdravlje pojedinca“

2017 11 22 Obitelj Zdravlje006

U srijedu 22. studenog 2017. u restoranu „Ružica grad“ održano je predavanje za sve građane Orahovice, „Utjecaj obitelji na zdravlje pojedinca“ u organizaciji Udruge za zaštitu i pronicanje ljudskih prava „Putokaz“ u suradnji sa Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Jaglac“, Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije i Udrugom za pomoć osobama s invaliditetom kao partnerima u projektu.

Na početku predavanja sve goste je pozdravila predsjednica Udruge Putokaz Suzana Đebro Maričić:

– „Nama u udruzi je iznimno drago da već nekoliko puta možemo ugostiti našu liječnicu obiteljske medicine, doktoricu Marijanu Peček-Vidaković, koja svojim društvenim doprinosom i radom s našim udrugama pridonosi preventivi našeg zdravlja u svim segmentima i oblicima.

Ove četiri udruge uz pomoć dr. Peček-Vidaković nastoje s vremena na vrijeme osvijestiti građane na probleme koje imamo u zajednici.“ – rekla je predsjednica.

Doktorica Peček-Vidaković se zahvalila na odazivu te rekla da je ovo potvrda da Orahovici treba ovakvih događanja te da postoje i udruge i pojedinci u Orahovici koji su shvatili da trebamo o nekim temama javno progovarati:

– „Do sada smo imali tri predavanja i ovo je posljednje ove godine, a današnja tema je više psihološkog karaktera gdje ja kao obiteljski liječnik imam zadaću ne samo baviti se liječenjem pojedinaca nego često imam u skrbi cijele obitelji pa tako već dugi niz godina promatram dinamiku obitelji, vidim kako obitelj utječe na zdravlje pojedinca, stoga sam i odabrala danas ovu temu. Mogu vam reći da je tema jako duboka i široka i o njoj bi se moglo jako puno pričati tako da ovo današnje predavanje shvatite samo kao jedan informativni pregled ove teme. „ – rekla je doktorica Peček-Vidaković.

U nastavku predavanja doktorica je objasnila kako je obitelj osnovna društvena jedinica koja bi trebala zadovoljiti potrebe pojedinca kao što su ekonomska sigurnost, briga za potomstvo te zadovoljavati emocionalne potrebe te se dobivaju iskustva koja se kasnije preslikavaju na okolinu. Objasnila je doktorica koje su faze obiteljskog života, što je funkcionalna obitelj, što je neprimjerena obiteljska atmosfera, koliko su važni obiteljska komunikacija i partnerski odnosi te iskrenost i otvorensot, odnos roditelja i djece, kako je to biti dijete u obitelji itd.

Nakon toga doktorica je pričala kako problemi u obitelji i potiskivanje emocija utječu na zdravlje i koliko ustvari ono što zadržavamo u sebi može izazvati neku bolest.

„Preporučena doza zagrljaja je: četiri dnevno za preživljavanje, osam dnevno za održavanje, a dvanaest dnevno za rast“ riječi su američke autorice i terapeutkinje Virginije Satir stručnjakinja za obiteljsku terapiju. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-22-Obitelj-Zdravlje{/gallery}