Održan sastanak sa županom Virovitičko-podravske županije

2017 11 20 VPZ006

U ponedjeljak 20. studenog 2017. godine u prostorijama Gradske uprave grada Orahovice, gradonačelnica Ana-Marija Petin, njen zamjenik Dalibor Fofonjka, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Marija Šafer i zamjenica pročelnice Irela Strabić ugostili su župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i njegove zamjenike, Marija Klementa i Darka Žužaka, te ravnateljicu razvojne agencije VIDRA Emine Kovač.

Gradonačelnica je župana upoznala sa projektima koji su u tijeku i s onima koji su tek u planu pa se tako govorilo projektu Poduzetničke zone u Orahovici, koji je rađen u suradnji s agencijom VIDRA, zatim projekt adaptacije i dogradnji zgrade gdje se nalazi Fakultet u Orahovici, projekt obnove kata zgrade bivšeg kina i Radio Orahovice gdje bi se dio potkrovlja uredio za prostorije udruga gdje bi se dobila i jedna velika konferencijska dvorana.

Gradonačelnica je spomenula izgradnju ceste koja vodi do Crkve sv. Lovre između Crkvara i Stare Jošave, projekt postavljanja stajališta (punionica) za električne bicikle u Orahovici i na jezeru, projekt „Pametnih autobusnih stajališta“, zgradi gdje bi se u budućnosti smjestila Glazbena škola, energetskoj obnovi zgrade Gradske uprave, nastavku ulaganja u Orahovačko jezero, sufinanciranje srednjoškolskog prijevoza i udžbenika učenicima osnovnih škola.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuo je izgradnju Poduzetničkog inkubatora u Orahovici, koji će uz onaj u Virovitici, te buduće, u Pitomači i Slatini tvoriti mrežu Poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije.

– „Poduzetnički inkubator u Virovitici otvorio je vrata mnogim mladim gospodarstvenicima, poduzetnicima i njihovim idejama. Bio im je vjetar u leđa. Otvorila su se nova radna mjesta, a tako će biti i ovdje u Orahovici. Na području Grada Orahovice je puno projekata koji se provode. One projekte koje možemo zajedno realizirati, zajedno ćemo realizirati na dobrobit svih stanovnika Orahovice i ovog kraja“ – naglasio je između ostalog župan Igor Andrović.

Na sastanku je bilo govora i o gradnji buduće Srednje škole u Orahovici, kao i o zdravstvu. Uskoro će u Orahovicu, u Dom zdravlja VPŽ, doći ultrazvučni aparat koji će umnogome poboljšati kvalitetu zdravstvene usluge za žitelje ovog kraja, a očekuje se i dolazak liječnika, urolog i interniste.

– „Drago mi je da je župan Andrović došao danas u radni posjet Gradu Orahovici te sam ga sa svojim suradnicima upoznala sa svim projektima koje nova gradska vlast planira napraviti u slijedećoj godini i kroz period od slijedeće 4 godine. Prvenstveno smo razgovarali o stanju u gospodarstvu i mjerama kojima želimo pomoći gospodarstvenicima i onima koji to žele postati i o razvoju poduzetničke zone.

Grad je kandidirao poduzetničku zonu za izgradnju kompletne infrastrukture na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za čije rješavanje uskoro očekujemo pozitivan odgovor i već u proljeće počeli bi prvi radovi.

U istoj toj poduzetničkoj zoni Virovitičko-podravska županija izgraditi će „Poduzetnički inkubator“ gdje bi radovi također trebali početi početkom iduće godine što bi uvelike pomoglo našim gospodarstvenicima od sufinanciranja prostora do raznih konferencija i predavanja i sveg onog što Poduzetnički inkubatori nude svojim korisnicima.“ – rekla je gradonačelnica.

Spomenula je gradonačelnica i projekt adaptacije Kurije Mihalović za što je još potrebna dozvola Ministarstva za upravljanje državnom imovinom, a tako i projekt izgradnje pješačke i biciklističke staze do Donje Pištane kroz mjere za ruralni razvoj za projekte nerazvrstanih cesta gdje bi staze spajale dva mjesta kroz određeni dio šume.

Tema razgovora bila je i zdravstvena zaštita građana Orahovice, problem sa hitnom službom i sufinanciranja dolaska liječnika od strane županije i sufinanciranje dolaska specijalista od strane Grada gdje kroz nekoliko dana dolazi ultrazvučni aparat na kojem bi radili internist i urolog.

Reakcije župana i njegovog tima bile su pozitivne i bilo im je drago što nova Gradska vlast ima viziju razvoja grada Orahovice, plan otvaranja novih radnih mjesta što bi rezultiralo ostankom mladih u Orahovici, a to i je cilj, da se mladi školuju za zanimanja za koja postoje radna mjesta u Orahovici te bi se na taj način smanjio odlazak iz grada. 

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-20-VPZ{/gallery}