Hodnja do Vukovara – Stopama Željka Majora

2017 11 15 ZeljkoMajor002

15. studenog 2017. udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, organizirala je 6. po redu hodnju od Čačinaca do Vukovara pod nazivom „Stopama Željka Majora“. Riječ je o hodnji u duljini od 140 kilometara u čast poginulom hrvatskom branitelju, vukovarskom heroju Željku Majoru, ali i svim žrtvama ratnog Vukovara koju je je prije 6 godina pokrenula Udruga navijača Čačinački Alkosi.

Na mjesnom groblju u Čačincima su na njegovom vječnom počivalištu Željku počast odali njegova obitelj, sudionici hodnje, suborci i prijatelji, izaslanik Ministarstva branitelja, pomoćnik ministra Nenad Križić, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, izaslanstvo županije, gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin i njen zamjenik Dalibor Fofonjka te domaćin načelnik Općine  Čačunci Mirko Mališ. Počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odana je ispred njihovom spomen obilježja u središtu Čačinaca, nakon čega je održana komemoracija u Mjesnom domu gdje su podijeljene zahvalnice prvim sudionicima hodnje.

Hodnja je krenula drugi dan i prvo mjesto gdje su sudionici dočekani je spomen obilježje poginulim Hrvatskim braniteljima u centru Orahovice gdje ih je dočekala gradonačelnica Ana-Marija Petin sa suradnicima i djeca iz osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić te su izaslanstva Grada, braniteljskih udruga i sudionici hodnje položili vijence i zapalili svijeće.

– „Okupili smo se ovdje danas kako bi odali počast Željku, ali i svim ostalim poginulim Hrvatskim braniteljima koji su nesebično u tim danima uzeli oružje u ruke i otišli braniti svoj dom i Domovinu. Hrvatska se branila svuda, od Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika i ostalih najviše stradalih mjesta pa i do same Orahovice gdje su naši branitelji bez razmišljanja, znajući da im svaki dan može biti posljednji, odlazili na prve crte i stali na branik Lijepe naše kako bi svi mi danas bili slobodni u svojoj državi i na nama je da se taj čin nikada ne zaboravi.

Upravo ovakvo sjećanje i ovakva obilježavanja su ono najmanje što možemo učiniti da se naša bliža povijest i njihova žrtva nikada ne zaboravi. Zato se zahvaljujem u ime Gradske uprave na ovim aktivnostima i napominjem da će Grad uvijek podržavati sve braniteljske udruge kako bi se sačuvao dignitet Domovinskog rata. Želim svim sudionicima sretan put i da se sretno vratite svojim kućama.“  – rekla je gradonačelnica Ana-Marija Petin

Predsjednik udruge organizatora Miroslav Tot rekao je:

– „Cilj ove hodnje je prije svega odati dužno poštovanje našem Željku Majoru koji je ratne 1991. kao ranjenik izveden iz Vukovarske bolnice i mučki ubijen na Ovčari. Hvala svima koji su odazvali i odlučili se s nama krenuti na ovaj put. Hodnja je dio našeg projekta „Korak po korak do ostvarenog cilja“ kojim čuvamo sjećanje na žrtve i uspomenu na Domovinski rat koji se nikada ne smije zaboraviti.“ – rekao je Tot. 

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-14-ZeljkoMajor{/gallery}