U Iloku održan Okrugli stol „Quo vadis ruralni turizam“

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i HF Eko Etno Grupa d.o.o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demogeografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske turističke zajednice, Vukovarsko-srijemske županije i grada Iloka, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka i Iločkih podruma, 10. I 11. listopada u Iloku je održan Okrugli stol „Quo vadis ruralni turizam-Zašto treba ostati“.

Okrugli stol je imao za cilj potaknuti rasprave i inicijative razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske, a održan je na obljetnicu prvog Okruglog stola istog naziva, koji je prije deset godina organiziran u Iloku. Tada su sudjelovali predstavnici više resora i svih hrvatskih županija, te su pokrenute brojne inicijative koje su u većem dijelu i realizirane.

U radu Okruglog stola, sudjelovalo je oko 150 predstavnika- djelatnika ministarstava, turističkih zajednica, komora, institucija, vlasnici hotela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a među njima i pročelnica JUO Grada Orahovice, Marija Šafer sa suradnicima.

U prigodi otvaranja , ministar turizma Gari Cappelli je rekao da razvoj ruralnog turizma ima veliku važnost za razvoj turizma kontinenta, odnosno, jačanje njegove atraktivnosti tijekom cijele godine. Povezan s drugim granama turizma, ruralni turizam posjetiteljima pruža autentičan doživljaj Hrvatske. Među ostalim, ministar Cappelli je istaknuo: „„Upravo zato podržavamo razvoj brojnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva, za koji smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja ovih objekata“.

Može li se u ruralnom turizmu otvoriti više radnih mjesta, jesmo li iskoristili sve potencijale, treba li otići ili ostati u Hrvatskoj, što moramo učiniti da budemo još bolji, samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti Iloku. Da se isplati vratiti i ostati u Hrvatskoj, zaključili su gotovo svi panelisti, među kojima su bili i povratnici iz inozemstva, investitori u hrvatski turizam.

{gallery}slike/Ilok2017{/gallery}