Suradnja orahovačke udruge kuhara i kuhara iz Goražda, proširena je ove godine i na učenike koji se u sš Stjepan Ivšić obrazuju za kuhare. Proteklog vikenda na manifestaciju „Dani jabuke 2017.“, koja je održana u tom bosanskom gradu, predsjednik Udruge kuhara,Dražen Šafar i članovi Zoran Putniković i Danira Vinković, poveli su dvoje učenika trećeg razreda kuhara,Leu Barić i Denisa Majora, koji su sudjelovali na prvom Međunarodnom natjecanju pod nazivom „Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji“.
U konkurenciji pet ekipa, među kojima su četiri ekipe bile iz srednjih škola u Hadžićima, Tešnju, Goraždu i Gradačcu, učenici orahovačke srednje škole, pokazali su iznad prosječno znanje i umijeće. U dva sata, koliko su imali na raspolaganju, pripremili su desert od jabuka u čaši i tufahije, nacionalni bosanski desert , kojim su uvjerljivo pobijedili domaće ekipe.
Po riječima mentorice Danire Vinković, učenici Lea Barić i Denis Major, kratko vrijeme su se pripremali za natjecanje, a uložili su veliki trud, jer su se prvi put susreli s nacionalnom kuhinjom BiH. Iza sebe su ostavili SŠC Hadžići, čija je ekipa osvojila drugo mjesto, zajedno sa srednjom školom iz Tešnja, a treće mjesto dijelile su srednje škole iz Goražda i Gradačca. Orahovački kuhari i mentorica Vinković, bili su više nego zadovoljni uspjehom učenika, koji su uz nagrade sponzora dobili i priznanje „Zlatna jabuka“.
Predstavnici grada Orahovice i srednje škole sudjelovali su i na stručnom predavanju i radionici o primjeni HACCP sustava u ugostiteljstvu, a u razgovoru i druženju s domaćinima, dogovorena je i buduća suradnja kuhara iz Orahovice i Goražda. (G.J.V.)
{gallery}SlikeGodina2017/2017-10-16-Kuhari{/gallery}
Fotografije: KlubLjubiteljaPalačinaka