Orahovački srednjoškolci-zadrugari sudjelovali na 29. Državnoj smotri u Zadru

2017 10 16 UcenickaZadruga004

 

Učenička zadruga „Vučica“  u srednjoj  školi Stjepan Ivšić u Orahovici, osnovana je 2015. Godine, a već ove godine polučila je zavidne  rezultate na 29. smotri učeničkih zadruga  Republike Hrvatske, održanoj u Zadru početkom mjeseca listopada. Skotra je održana u organizaciji Agencije za odoj i obrazovanje, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture pod motom „Čuda stvara mašta malih zadrugara“. UZ „Vučica“, plasirala se na Državnu smotru, temeljem ostvarenog uspjeha na Županijskoj smotri, a u Zadru je bila među 70 zadruga koje su prezentirale svoje proizvode. 

Voditelj Učeničke zadruge  „Vučica“, prof. Mirko Kufner  i učenici trećeg razreda smjera voćar-vinogradar-vinar, Denis Šramek i Benjamin Cuković, predstavili su devet vrsta domaćih likera( kupina, višnja, aronija, orah, limun, naranča, šipak i dunja), te brend zadruge, liker  Vučica od ljekovitih trava i meda od maslačka, kao i tri vrste rakija ( lozovača, travarica i dudovača). Uz likere i rakije, predstavili su i tri vrste školskih vina- Frankovka, Graševina i Zeleni silvanac, koje su učenici zadrugari proizveli u prošloj školskoj godini.

Poseban uspjeh bila je osvojena nagrada za najproizvod smotre, koju  je primila zadruga „Vučica“,  za vino Zeleni silvanac. „Izuzetno smo ponosni na tu nagradu, jer ju do sada nije osvojila ni jedna zadruga s područja županije“, kaže  Mirko Kufner.  „Posebno smo zadovoljni pozitivnom kritikom Državnog povjerenstva koje je obišlo štand i pohvalilo inovativnost proizvoda i ambalaže. Žao nam je što na smotri nije prezentiran istraživački rad bivšeg učenika zadrugara Dominika Štajdohara, koji je pozvan kao autor jednog od deset najboljih istraživačkih radova u Hrvatskoj.  No, Dominik je danas student i zbog obveza na fakultetu nije mogao sudjelovati u Smotri. Stekli smo nova iskustva i saznanja, upoznali  zadrugare iz cijele Hrvatske i stekli nova prijateljstva. Učenici Denis i Benjamin, dobili su novi poticaj i motivaciju za još veći  i predaniji rad u učeničkoj zadruzi“- ustvrdio je prof. Kufner.

Učenička zadruga „Vučica“, nastavlja i dalje raditi, a već koncem mjeseca bit će održana Skupština zadruge, na kojoj će utvrditi planove i aktivnosti za naredni period i što bolje se pripremati, jer će iduće godine, 30. po redu Državna smotra biti održana u Vinkovcima. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-10-16-UcenickaZadruga{/gallery}