Održana je „Mala škola protokola“

U Hotelu Kurija Janković, u Kapela Dvoru, održana je 24.listopada 2017. „Mala škola protokola“, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Virovitičko-podravske županije, u kojoj su sudjelovala dvadeset i četiri polaznika s područja Virovitičko-podravske županije, među kojima i predstavnice grada Orahovice.

Predavači , Ermina Duraj, voditeljica Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije i Dražen Dretar, voditelj Ureda za odnose s javnošću i protokol Grada Varaždina, kroz zanimljiva predavanja i radionice, prenijeli su polaznicima dragocjena znanja o osnovama protokola organiziranja svečanosti i radnih sastanaka u Jedinicama lokalne samouprave. – „Vaša prva šefica protokola bila je vaša majka. Tu sve počinje. Ako imamo dobar kućni odgoj, nećemo imati problema ni s daljnjim protokolima u životu“ – rekla je Ermina Duraj uvodeći polaznike u Malu školu protokola.

Predavačica Duraj govorila je i o prvom dojmu, predstavljanju, upoznavanju, oslovljavanju, izgledu, poslovnom odijevanju. – „Ovo je mala škola protokola ne zato što je „mala“ ili zato što je protokol manje važan, već zato što smo u malo vremena nastojali sažeti sve ono što je važno znati o protokolu. Protokol je važan za apsolutno sve i za svaku situaciju. Svaka osoba koja komunicira sa svijetom mora znati osnovna pravila, kako bi svima nama bilo bolje i kako bi neke situacije ili događaji bili uređeniji“.- Polaznicima je prenijela informacije i o osnovnim pravilima protokola, o rasporedu sjedenja na radnim sastancima, svečanostima, redoslijedu pozdravljanja i govora, o značaju neverbalne komunikacije.

S protokolarnim pravilima koja su nedvosmislena i jasna, polaznike „Male škole protokola“, upoznao je Dražen Dretar Voditelj ureda za odnose s javnošću i protokol Grada Varaždina, govoreći o postavljanju zastava i protokolarnim posjetima, iznoseći primjere iz svoje dugogodišnje prakse. Također je istaknuo značaj uske suradnje protokola i PR-a. –„Zlatno pravilo protokola je protokol koji se ne vidi“- zaključio je predavanje Dretar.

Predavači Emina Duraj i Dražen Dretar, na kraju jednodnevnog seminara, svim polaznicima su uručili Potvrde za sudjelovanje u programu „Mala škola protokola“ i najavili da će se slijedeća održati u Vukovarsko-srijemskoj županiji. (G.J.V.)