Obilježena 26. obljetnica osnutka 2.bojne 132.brigade HV Našice-Orahovica

2017 10 04 DrugaBojna011

U organizaciji  Udruge HVIDR-a  Orahovica i  u suradnji s Gradom  Orahovica, obilježena je 4. listopada 2017., 26. obljetnica osnutka 2. bojne 132. brigade HV Našice, koja je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Time su,  izaslanik Ministra  branitelja Tome Medveda,  zamjenik zapovjednika  2. bojne,  pukovnik Goran Sokol, izaslanstvo  2. bojne 132. brigade HV Našice-Orahovica, izaslanstvo županije Virovitičko-podravske županije,  zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada,  odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

O ustroju i ratnom putu 2.bojne, govorio je u ime zapovjednika Ivana Husnjaka, njegov izaslanik Ivica Grgurić, ratni pomoćnik  zapovjednika za logistiku. Podsjetio je da je postupajući po zapovjedi,  Zapovjedništvo 107. brigade  HV Valpovo, izdalo zapovijed o ustroju 4. bojne 107. brigade  Valpovo.  Bojna je prvi put postrojena 4.listopada 1991. godine u Čačincima , a 10.studenog 1991.g. ulazi u ustrojbeni sastav 132 brigade HV Našice kao 2. orahovačka bojna, a ZNG kao A satnija. U svojoj zoni odgovornosti, bojna izvodi obrambene zadaće, sudjeluje u oslobađanju Papuka, potom drži položaj u Ivanovcu do 1992.g., zatim prelazi u rajon Modriča gdje, na žalost,  pogiba pet  branitelja. Kroz sastav 2.bojne   prošlo je 1200 branitelja, 20 branitelja je poginulo, a više od stotinu ranjeno ili povrijeđeno. Grgurić je naglasio da su pripadnici 2.bojne sudjelovali u ostvarenju hrvatskog sna i upravo zbog toga, rekao je Grgurić

– „teško je danas slušati priče o građanskom ratu, o izjednačavanju žrtve i agresora, o podizanju spomenika onima koji su rušili Hrvatsku i ubijali hrvatski narod. Upravo zbog svih poginulih naših suboraca, istinu o Domovinskom ratu, odgovorni smo prenijeti našim pokoljenjima“- istaknuo je Grgurić.

U ime Grada Orahovice, gradonačelnice Ana-Marije Petin i svoje osobno, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, zahvalio je na mogućnosti da sudjeluje u obilježavanju te značajne obljetnice i oda počast svim suborcima koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske.

– „Jesmo li dobili ono za što smo se borili? Jesmo! Slobodu smo izborili, a  jesmo li dobili Slavoniju kakvu smo željeli, mislim da nismo. Zato  pred nama još traju borbe , da  našu Slavoniju dovedemo na mjesto kojem pripada,  po ljudima, bogatstvu prirode i po znanju“- rekao je zamjenik gradonačelnice Fofonjka. 

Nakon što je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak , svim nazočnima čestitao  jubilej orahovačke bojne, skupu se u ime ministra branitelja Tome Medveda, obratio   izaslanik Goran Sokol, ratni zamjenik zapovjednika 2.bojne, koji je rekao da je  orahovačka bojna bila  popunjena preko broja i svih ustroja, jer su ljudi sa srcem, dragovoljno  branili svoj dom. -„Hrvatska je vodila pravedan i obrambeni rat“-, naglasio je Sokol i dodao da je bojna u združenim snagama sudjelovala u oslobađanju Papuka, a to područje  zapadne Slavonije bilo je, prvi borbeno oslobođeni teritorij na području RH.  

– „Bojna je na žalost imala i ozbiljne gubitke u ljudstvu i zbog toga su obljetnice  podsjetnik na dane hrabrosti i ponosa.  Ovo svečano okupljanje  svake godine je naše veliko i iskreno hvala,   za vašu nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskom ratu. Ovim današnjim činom  zajedništva i sloge prisjećamo se svih heroja koji  na žalost, danas više nisu među nama. Najvažnija lekcija koju nas prošlost može naučiti jest da nam pomogne prepoznati vrijednost i  značaj naše sadašnjosti.  Naša je dužnost  da u ime Domovinskog rata i svih njegovih žrtava pronositi istinu o događajima i ljudima koji su za slobodu naše Države bili spremni dati svoj život“- rekao je na kraju izaslanik Ministra branitelja, Goran Sokol. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-10-04-DrugaBojna{/gallery}