Svečano  otvorena zgrada Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo  Sveučilišta u Osijeku, u Orahovici

2017 09 28 OtvorenjeFakulteta001

 

U Orahovici je danas održana svečanost otvaranja zgrade Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku, za studente dodiplomskog i diplomskog studija fizioterapije, u nazočnosti prof.dr.sc. Aleksandra Včeva Dekana Fakulteta, saborskog zastupnika i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, sudca Ustavnog suda Mate Arlovića, župana Virovitičko-podravskog Igora Androvića, dekana nekoliko Fakulteta iz Osijeka i Dekana Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice, počasnog građanina grada Orahovice Voje Lukića, čelnika grada domaćina, gradonačelnice Ana-Marije Petin i zamjenika Dalibora Fofonjke, te brojnih drugih uzvanika.

O značaju obrazovanja za cijelo društvo, županiju i grad Orahovicu, govorila je gradonačelnica Petin, posebno naglašavajući opredjeljenje gradske vlasti na povećanje izdvajanja za obrazovanje i poboljšanje uvjeta obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi u Orahovici te o viziji razvoja grada:

– „Vizija  razvoja našega grada usmjerena je u ulaganje i razvoj gospodarstva i poduzetništva  usporedno s razvojem turizma, i to,  obzirom na prirodne resurse Bogom nam dane, razvoj sportskog i rekreacijskog turizma. Stoga smo zahvalni i ponosni  što je upravo u našem gradu otvoren ovaj dislocirani studij fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Osijek.  Upravo u tom segmentu našeg razvoja, osigurat ćemo budućnost današnjim i budućim studentima da svoje znanje stečeno studiranjem oplemene radom, a nadamo se i vjerujemo i odabirom Orahovice za svoj život“.

Gradonačelnica Petin je kazala da će Grad učiniti sve kako bi studentima osigurao što bolje uvjete za studentsku prehranu, sportske objekte i terene, sveučilišnu knjižnicu, a u konačnici izgraditi studentski dom, jer,

– „uz današnjih 90, već iduće godine s nama će u gradu živjeti 150 studenata“, – kazala je gradonačelnica Petin i najavila želju da se u Orahovici otvore i novi studiji. Podsjetila je potom da je Fakultet  prošle godine koristio prostore na Merkuru, u vlasništvu GD CK Osijek, te da je bivša vlast kupila zgradu koju je aktualna vlast uredila u rekordnih  45 dana.  Zahvalila je gradonačelnica Petin svima koji su na bilo koji način i u bilo kojem segmentu, sudjelovali u ovom iznimno značajnom projektu za grad Orahovicu i Županiju Virovitičko-podravsku, a najviše Dekanu Aleksandru Včevu.

Zadovoljstvo današnjim činom otvaranja zgrade, izrekao je Dekan Včev, posjetivši nazočne na početke i tijek aktivnosti, te je zahvalio svima, od bivšeg gradonačelnika i njegovih suradnika, ravnatelja DZ Virovitičko-podravske županije Igora Fazekaša i njegovih suradnika, preko današnjeg ministra Tolušića, do počasnog građanina Voje Lukića, bez čije pomoći bi bilo puno teže realizirati otvaranje dislociranog studija u Orahovici. Posebno je čestitao prvoj generaciji studenata, kazavši kako vjeruje da će:

– „oni u budućnosti  nastaviti graditi ovo što smo mi stvorili. U vremenu stvaranja dislociranog studija došlo je do strukturnih promjena Medicinskog fakulteta,čime je nastao prvi Fakultet u 21. stoljeću, Orahovica je dobila novu gradsku vlast, ali je cilj ostao jedinstven, i ja vam  čestitam na zajedničkom radu i težnji da pokažete svima kako se radi projekt Slavonija“.

Župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, ukazao je na činjenicu da danas otvoreni objekt znači razvoj i unaprjeđenje standarda u obrazovnom sustavu. Nije krio zadovoljstvo što je sav posao odrađen u kratkom roku te što će ovaj studij u Orahovici bitno umanjiti troškove studiranja.

– „Samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama i ovaj studij u velike tome doprinosi. Županija će, obzirom na iskustvo koje imamo u izgradnji potrebne infrastrukture za studente, pružiti svu pomoć u izgradnji studentskog doma, a time ćemo pokazati da svi zajedno želimo ići naprijed. Želim svima vama studenti da uspješno završite svoje  obrazovanje i svoj život pronađete u našoj županiji“, – rekao je župan Andrović.

Na kraju, svečanom skupu se obratio saborski zastupnik Krešo Beljak, zadovoljan što je nakon niza godina u kojima je iz Slavonije slušao samo tužne i loše vijesti, danas sudionik lijepog i vrijednog događaja.

– „Čestitam ne samo, čelnicima Grada, Županije, Fakulteta i studentima, nego i građanima Orahovice, jer su dobili instituciju koja im svojim značenjem daje obilježje urbane sredine. Ja, kao veliki zagovornik decentralizacije, smatram da je prijeko potrebno omogućiti vodstvima gradova i općina da samostalno, svojim radom, ostvaruju ovakve projekte, na zadovoljstvo i ponos svih građana“.

Simboličnom predajom ključeva zgrade, gradonačelnice Ana-Marije Petin Dekanu Aleksandru Včevu, zgrada je otvorena. Prije zajedničkog obilaska uzvanika, četiri predavaonice, kabineta, zbornice i referade, zgradu, profesore i studente blagoslovio je župnik orahovački velečasni Željko Strnak. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-09-28-OtvorenjeFakulteta{/gallery}