Održana 10. Jubilarna utrka motokultivatora

Motokultivatori2017 013

U organizaciji grada Orahovica, Udruge Red vitezova Ružice grada i Turističke zajednice grada, u nedjelju, 10.rujna, održano je atraktivno i jedinstveno natjecanje u državnoj utrci motokultivatora na novouređenoj off road stazi iza jezera. Bila je to jubilarna, deseta utrka, koja je, uz utrku motokultivatora, obogaćena utrkama quadova, cross/enduro motora, off road terenskih vozila i utrkom kosilica.

Otvarajući utrku, gradonačelnica Ana-Marija Petin, čestitala je članovima Udruge na ustrajnosti, što su i u teškim uvjetima  bez valjane potpore bivše gradske vlasti, uspjeli održati utrku i doći do jubilarnog broja deset.

– „U narednim godinama svi ćemo zajedno raditi još više, kako bi utrku sa što više sudionika, gledao što veći broj posjetitelja i kako bi ona bila proizvod grada Orahovice.“ – kazala je gradonačelnica i u znak zahvalnosti za desetogodišnji trud i rad u organizaciji i održavanju utrke, uručila  zlatne plakete Dušku Rađenoviću i Ervinu Kovaču.

Ovogodišnja državna utrka motokultivatora privukla je veliki broj posjetitelja koji su s velikim žarom bodrili vozače u jedinstvenoj utrci u Hrvatskoj, koja je vožena u tri kategorije, 4,5 ks, do 7 i više od 7 ks. Jedini natjecatelj bio je i prvi u klasi 4,5 ks, višegodišnji sudionik utrke, Orahovčanin Sekula uz pomoć tehničara Miće. Zahtjevna staza tražila je veliku spremnost vozača motokultivatora i ne čudi što je bilo i raspadanja strojeva. Iz tog razloga, Dino je odvozio samo jednu utrku i to 8 krugova, pa je osvojio drugo mjesto, a pobjednici Vjeko i Joka odvozili su 18 krugova u klasi do 7 ks. Najbrojnija i svakako najglasnija bila je ekipa Cesting radionica, koja je jedina vozila utrku s velikim motokultivatorom i izvodeći prave egzibicije, pobijedila s 29 krugova.

U utrci  cross motora, popularnih „kroserica“, sudjelovala su četvorica natjecatelja, svladavajući uspone i dijelove šumske staze, kao od šale. S vrlo malom razlikom u odvoženim krugovima, pobijedio je Boris Steiner, 22 kruga, drugi je bio  Franjo Vulić  s 20, a  Matija Zubaj s 19 krugova, osvojio je treće mjesto.

Vozači quadova dali su sve od sebe da se velikim strojevima bez posljedica obiđu na stazi , a posebno atraktivna bila je najmlađa sudionica utrke, Lea Sobodić. Na pojedinim quadovima izmjenjivali su se očevi i sinovi što je dalo posebnu draž cijeloj utrci, u kojoj je najuspješniji, s 14 krugova bio Siniša Rađenović. Drugo mjesto osvojio je natjecatelj iz Nove Bukovice Igor Kribl s  12 krugova, dok su treće mjesto osvojili otac i sin Sobodić s 11 odvoženih krugova.

Četvrti su na stazu izašli  ”off roader-i”. Šest izvrsnih vozača pokazalo je svoje umijeće na stazi, a na kraju je pobjedu s najboljim vremenom 1:14 osvojio tim Stefani i Zloćo. Tim Mirjana i Sale ostvarili su vrijeme od 1:16 za drugo mjesto, a treće mjesto osvojio je  Boljkovac s vremenom 1:20.

Utrka u guranju kosilica na 100 m  postigla je svoj cilj, razgalivši publiku koja je, konačno, bez napetosti i straha od mogućih nezgoda, navijala za „svoje“ trkače svih uzrasta, muških i ženskih i onih koji su trčali iza kosilice bosi.  U odmjeravanju izdržljivosti najuspješniji je bio Šalek, drugo mjesto pripalo je djevojčici Lei, treća je bila Lidija.

Po završetku svih utrka, predsjednik Udruge Red vitezova Ružice grada, Vlado Grgić-Crni zahvalio je svim sudionicima i gledateljima, te čelnicima Grada na svesrdnoj pomoći u pripremanju utrke i proglasio pobjednike. Pobjednicima utrka u svim kategorijama, vrijedne nagrade je osigurao pokrovitelj, servis Husqvarna RU-DA iz Čačinaca, a pobjednici utrke motokultivatora, ekipa Cesting radionica, ponijeli su kući motornu pilu 236 Husqvarna. Gradonačelnica Ana-Marija Petin i njezin zamjenik Dalibor Fofonjka, uručili su svim sudionicima zahvalnice i pobjednicima pehare.

Deseta jubilarna utrka motokultivatora, još uvijek je jedinstvena u Hrvatskoj, a zahvaljujući entuzijastima koji su svake godine nastojali uvoditi nove zanimljive sadržaje, treba vjerovati kako će do slijedeće godine, uz veliku podršku gradske vlasti, biti još bolje, zanimljivije i atraktivnije. Jer, jedino u Orahovici, motokultivatori s polja i njiva dolaze izravno na trkaću stazu i služe dobroj zabavi ali i dobroj promidžbi Orahovice. (G.J.)

Svi vi koji niste mogli pogledati utrku, istu možete pogledati ovdje.

{gallery}SlikeGodina2017/Motokultivatori2017{/gallery}