Članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ sudjelovali u 22. obljetnici oslobođenja grada Jajca

Jajce005

U srijedu, 13.rujna u Jajcu je  obilježena 22. obljetnica oslobođenja srednjobosanskog grada Jajca, te je odana počast Virovitičanima koji su poginuli u zajedničkoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, čiji je cilj bio okončanje rata u Bosni i Hercegovini. Brojne obitelji, rodbina i prijatelji iskazali su zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena ponosa i slave, ali i kalvarije kroz koju su prolazili ratnih 90-tih godina.

Veliku ulogu u oslobađanju grada imala je 81 gardijska bojna Kumovi iz Virovitice, ali na žalost u akciji su poginuli: satnik Ivica Sreš, te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović.

U ime Grada Orahovice i gradonačelnice Ane -Marije Petin i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ vijence su položi Nenad Hajba, Vlado Prović i Miroslav Milovuković iz Orahovice, sudionici akcije „Maestral“.

 U akciji „Maestral“, koja je uslijedila nakon operacija „Ljeto“ i „Oluja“, oslobođeni su Šipovo, Jajce i Drvar. Nakon toga postrojbe HV-a i HVO-a stigle su nedaleko Banja Luke, čime su stvoreni uvjeti za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/Jajce2017{/gallery}