Crkva sv. Lovre, blagdan zaštitnika naših prigradskih naselja Crkvara i Stare Jošave

Blagdan Sv. Lovre

Nakon svete mise, gradonačelnica se obratila mještanima i zahvalila im se na pozivu. Crkva sv. Lovre koja se nalazi se na brdašcu iznad sela, krije dugu povijesnu priču o kojoj malo tko zna.

Naime, crkveni toranj spasilo je par mještana ispred Turaka. Franjo Boljkovac, Grgo Bjelobradić, Šimun Jošavac, Tadija Prispilović i Kornelije Dorkić zakopali su zvono u “livadke” i dobro ga maskirali. Nakon točno 200 godina kada je opasnost prošla, nitko nije znao gdje je zvono točno zakopano, no pronašli su ga i postavili na novoizgrađenu Crkvu.

Nakon dugih godina prebačeno je u župu Feričanačku gdje je ostalo sve do prvog svjetskog rata, tada je skinuto i odnešeno u ratne ljevaonice za topove. Tako je završila povijest zvona kroz skoro četiri stoljeća kupljenog od mukotrpnog odricanja mještana ova dva sela za pet carskih dukata i dvanaest lisičjih koža.

Nakon svete mise, gradonačelnica se družila s mještanima uz razgovor i okrijepu. Poručila im je da neće zaboraviti svoja predizborna obećanja. “U izradi je dokumentacija za cestu do groblja, a slijedeće godine krećemo u izgradnju. Nama su važna sva naša mjesta i zato ćemo sve obećano i izvršiti.” – izjavila je gradonačelnica Ana-Marija Petin u pratnji svog zamjenika Dalibora Fofonjke.

{gallery}slike/blagdan_sv_lovre{/gallery}