Obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Tenji

ObljetnicaHornung jusup2017 07 07 026

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i suorganizatora Mjesnog odbora Tenja, u petak 7. srpnja 2017. obilježena je 26. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Damira Hornunga, Franje Jusupa, Zdravka Rittgassera i Đure Kiša, koji su poginuli 1991. godine u Tenji. Roditelji, članovi obitelji, predstavnici Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, dožupan VPŽ-a Darko Žužak, prestavnici Grada Orahovice na čelu s gradonačelnicom Anom-Marijom Petin i načelnikom Mirkom Mališem, su u Čačincima i Orahovici odali počast Damiru i Franji na njihovim vječnim počivalištima.

Na groblju u Orahovici sve je pozdravio predsjednik udruge HVIDR-a Orahovica Damir Vratković koji je spomenuo koliko dugo već udruga organizira obilazak groblja i odlazak u Tenju, a nakon njega obratila se gradonačelnica Ana – Marija Petin:

– „Damir Hornung i Franjo Jusup prvi su poginuli branitelji s našeg područja i ovim putem se zahvaljujem braniteljskim udrugama koje na ovakav način održavaju sjećanje na naše branitelje i Domovinski rat. U ovakvim trenucima najteže je naravno obiteljima poginulih, ali mora se nastaviti čuvati uspomenu na njihovu žrtvu, jer to je najmanje što možemo napraviti za njih, ali i za sve ostale hrvatske branitelje koji su dali život za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. Zahvaljujem se svima, prijateljima i suborcima koji se svake godine prisjećate na njihovu žrtvu i žrtvu hrvatskih branitelja za našu slobodu kojima moramo biti vječno zahvalni“ – rekla je gradonačelnica.

Nakon polaganja vijenaca na groblju u Čačincima i Orahovici, gdje počivaju Franjo Jusup i Damir Hornung, svi su zajedno odali počast na Trgu Damira Hornunga zapalivši svijeće kod njegova spomen obilježja, nakon čega su predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Orahovice organizirali su odlazak u Tenju, na mjesto pogibije četvorice branitelja, gdje su položili vijence na spomen-obilježju podignutom njima u sjećanje, a sudjelovali su i na svetoj misi zadušnici za poginule. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/Hornung – Jusup obljetnica 2017{/gallery}