U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica, u sklopu 49. Orahovačkog proljeća održana jubilarna 15. izložba „Nepoznata Orahovica“

OP2017 NepoznataOrahovica004

Već je dugo i nadaleko poznato da Orahovica ima prebogatu povijest, da u sebi čuva mnoge vrijedne i neprocjenjive podatke, spomenike i velike ljude. Za velik dio orahovačke baštine koji je očuvan i prikazan građanima kroz fotografije i zapise, zaslužan je jedan čovjek, hodajuća orahovačka enciklopedija, povjesničar amater Duško Rađenović. Rađenović ljubomorno čuva orahovačku povijest u svojim knjigama, zapisima i fotografijama, no najvrjednije je ono što nosi u sebi, u svojoj glavi i svome srcu. To što je njemu, uvijek rado podijeli sa svakim tko istinski voli Orahovicu, a punih 15 godina priprema jedinstvenu izložbu koju je sam nazvao ”Nepoznata Orahovica”. U početku ju je organizirao samostalno, a vrlo brzo mu je podršku dao Ogranak Matice hrvatske Orahovica koji je i danas organizator ove izložbe. 15. jubilarnu ”Nepoznatu Orahovicu” Duško Rađenović je posvetio nevjerojatnoj priči i činjenici kako Orahovica ima dva olimpijca:

-Da, Orahovica ima dva olimpijca i mogu svi građani našeg lijepog grada biti ponosni na to. Riječ je o Miji Udovčiću, rođenom u orahovačkom prigradskom naselju Stara Jošava, prvom hrvatskom šahovskom velemajstoru, koji je sudjelovao na Olimpijadi 1964. u Tel Avivu i osvojio sjajno drugo mjesto. Drugi olimpijac je Milivoj Radović koji je sudjelovao na Olimpijadi 1936. u Berlinu predstavljao ondašnju državu u mačevanju. Gospodina Radovića sam i osobno poznavao i on je bio toliko fin i samozatajan da nikada nije govorio da je bio učesnik Olimpijade. Radović je bio iznimno svestran čovjek, sjajan sportaš u nekoliko sportova, uz mačevanje bio je sjajan tenisač i skijaš, te veliki glazbeni umjetnik, pjevač. Radović je nekoliko puta u mačevanju, sablji i floretu bio prvak Jugoslavije. Ovo su dva iznimno velika Orahovčana i ovim putem upućujem apel da bi se u našem gradu jedna ulica, aleja ili šetalište trebala zvati po njima jer su oni to itekako zaslužili. – pričao je velikom broju Orahovčana Duško Rađenovića uz još niz ostalih podataka iz života oba olimpijca koje je pronašao u državnim arhivima te dobar dio i u svojoj vlastitoj kućnoj arhivi. Izložbu je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec, a uvod u 15 godina marljivog rada i pripreme ovih sjajnih izložbi Duška Rađenovića, dao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orahovica, Zorislav Milković. Vrijednost Rađenovićevog rada potvrdio je velik broj nazočnih Orahovčana koji su se na kraju službenog otvaranja pohvala, raspravom i pitanjima začinili ovu vrijednu i jedinstvenu orahovačku povijesnu priču. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2017/OrahovackoProljece2017/OP2017-NepoznataOrahovica{/gallery}