U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica održan sjajan koncert ozbiljne glazbe

Duet001

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica, u ispunjenoj svečanoj Sali hotela Dukat. održan je sjajan koncert ozbiljne glazbe. Bračni par Maja i Trajko Iljovski zasvirali su neobičan duet, violončela i harmonike što je definitivno stvorilo jedna novi svijet glazbe. Orahovčani su bili oduševljeni:

-Veliki posjet govori puno. Bile su ovo sjajne izvedbe, nešto što Orahovica do sada nije vidjela i od srca se zahvaljujem bračnom paru Iljovski što su se odazvali na naš poziv i odradili sjajan koncert. – riječi su predsjednika Ogranka MH Orahovica Zorislava Milkovića. Majai Trajko koncert su odradili s osmijehom, a kako je došlo do ideje dueta ova dva instrumenta:

-Ova naša tango priča je počela prije nekih 15 godina, još za vrijeme naših studentskih dana kada smo sasvim slučajno Trajko i ja probali kako će zajedno zvučati violončelo i harmonika i dopalo se nama pa našim kolegama i na  kraju i publici. S godinama smo nastupali na raznim manifestacijama, gradili smo repertoar, a malo kasnije smo i proširili taj sastav. Naime, stvorili smo sekstet 2005. godine da bi prije tri godine oformili ansambl pod nazivom Tangos u Osijeku, također jedan sekstet u kome svira violina, viola, violončelo, harmonika, kontrabas i klavir. Gradimo ovu priču iz dana u dana, bilo je svakakvih nastupa i uvijek se trudimo da poboljšamo taj repertoar i da publici ponudimo nešto novo. – kaže violončelistica Maja Iljovski koja je inače članica opernog orkestra HNK-a u Osijeku. Njen suprug Trajko, harmonikaš, profesor harmonike u glazbenom odjelu OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru i kao vanjski suradnik opernog zbora HNK Osijek, poznat je po podacima da njegovi učenici ostvaruju niz vrijednih uspjeha na međunarodnim natjecanjima:

-Ponosan sam na sve moje učenike koje učim da vole glazbu, da uživaju svirati svaki instrument pa tako i harmoniku. Lijepo je kada vidiš da dolazi puno učenike i da vole ono što rade, odmah i sam dobijem motiv više. – kaže Trajko te dodaje da bavljenje glazbom iziskuje ogroman napor:

-Sviranje bilo kojeg instrumenta je težak i zahtjevan, svaki ima svoju težinu, svaki program zahtjeva napor i ogromnu koncentraciju, no kada te publika nagradi pljeskom, ništa nije teško. Ova kombinacija harmonika-violončelo je doista zanimljiva. Supruga i ja smo dosta istraživali, svi znamo da je violončelo jako sličan čovječjem glasu, a harmonika je ovdje jedna podloga ili baza svega i tako kada smo to spojili dobili smo jedan rezultat koji govore da ova dva instrumenta sjajno idu jedan s drugim  i da im najbolje leži tango repertoar. – zaključuje Trajko Iljovski. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2017/OrahovackoProljece2017/Duet2017{/gallery}