Gradonačelnica Ana-Marija Petin

Petin Dobrodosli002

1976.- 1994. godine

U Orahovici je provela djetinjstvo te stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Kao osmo dijete u obitelji Macanić navikla sve obaveze, brige i radosti dijeliti s braćom i sestrama, pa nije čudno da su upravo oni imali veliki utjecaj na Anin izbor fakulteta, ali i kasnijeg životnog puta u političkim vodama.

Majka Marija koja je radila kao knjigovođa u Poljoprivrednom kombinatu u Orahovici i otac Stjepan, dipl. ekonomist koji je ostavio svoj trag u Poljoprivrednom kombinatu, ali i poduzeću Pan parket u Orahovici, pružali su bezuvjetnu podršku u svim odlukama njihove djece. Oni su ju naučili da svatko tko slijedi svoje snove može uspjeti ako je dovoljno uporan u tome.

“Ženama je u politici teže nego muškarcima, prvenstveno zbog obiteljskih obveza i majčinstva. Karijeru, obitelj i poduzetnički posao uspijevam balansirati zahvaljujući podršci i pomoći supruga, ali i cijele obitelji. Uz dobro određene prioritete i dobru organizaciju, uspijevam izvršavati sve obveze i uživati u obiteljskom životu.”

Vrijeme studiranja u Osijeku donijelo joj je priliku da stekne mnoga poznanstva, od kojih je sa nekolicinom ostala i danas jako povezana, ali i priliku da upozna sebe, svoje želje i ciljeve u životu te shvati svoje mogućnosti. “Diploma koju imaš u ruci je najveći dar koji smo ti majka i ja mogli pružiti u životu. Ona garantira tvoju neovisnost i pruža ti mogućnost da kreneš samostalno u život i ostvarenje svojih snova”, riječi su njenog oca na dan kada je diplomirala na Ekonomskom fakultetu.

 

2001. godina

Ovo je prijelomna godina u njenom životu jer obilježava početak njenog bračnog života, ali i ulazak u jednu veliku političku obitelj, Hrvatsku seljačku stranku. Iako su joj na prvom mjestu uvijek djeca i obitelj, uspješno balansira između obiteljskog života i karijere zahvaljujući podršci i pomoći supruga, ali i cijele obitelji. Uz dobro određene prioritete i dobru organizaciju, uspijeva izvršavati sve obveze i uživati u obiteljskom životu.

Radno iskustvo

Prvo zaposlenje bilo je u Poljoprivrednom poduzeću u Orahovici, a nakon nekoliko godina odlazi raditi u Virovitičko-podravsku županiju u Upravni odjel za društvene djelatnosti, u Viroviticu. Od 2009. godine pročelnica je Upravnog odjela za poljoprivredu, kasnije i za gospodarstvo, a 2013. godine iz županije prelazi u Županijsku upravu za ceste na mjesto pomoćnika ravnatelja za financiranje. U isto vrijeme obnaša i dužnost predsjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. U rujnu 2016. godine na Parlamentarnim izborima izabrana je u Hrvatski sabor kao saborska zastupnica iz 4. izborne jedinice. Radom u županiji u različitim odjelima, suradnjom sa općinama i gradovima, kao i sudjelovanjem na raznim europskim konferencijama, dobro je upoznata sa problemima lokalne i regionalne samouprave, ali i načinima njihova rješavanja i zadovoljavanja potreba stanovnika za boljim i kvalitetnijim životom, dok joj mandat u Hrvatskom saboru upotpunjuje sliku funkcioniranja cijelog sustava i otvara dodatne mogućnosti za razvoj našeg grada.

2017. godine Ana-Marija Petin odnosi pobjedu na lokalnim izborima za gradonačelnika grada Orahovice te 9. lipnja 2017. počinje obnašati svoju dužnost gradonačelnice.