Akademik Ivica Kostović u Orahovici održao predavanje studentima fizioterapije

Vojo001

Na poziv studenata Sveučilišnog preddiplomskog studija fizioterapije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer Orahovicu je u pratnji laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti  počasnog građanina Orahovice gospodina Voje Lukića posjetio u ponedjeljak 5. lipnja 2017. akademik Ivica Kostović znanstvenik svjetskog ugleda.

Orahovačkim studentima fizioterapije je održao predavanje pod naslovom „Zašto ostati u  Hrvatskoj“, a odgovorio je i na nekoliko pitanja koja su se odnosila njegov rad kao Predstojnika Ureda Predsjednika Republike. Bio je to zaista velik događaj za studente u Orahovici ali i za one malo starije koji su prisustvovali tom zanimljivom i aktualnom predavanju.

O samom  Akademiku prof. dr. Ivici Kostoviću nam je gospodin Vojo Lukić rekao i slijedeće:

Godinama sam se dogovarao sa mojim dobrim prijateljem akademikom prof dr Ivicom Kostovićem da posjeti Orahovicu. Veseli me da je upoznao prvu generaciju studenata fizioterapije u Orahovici Uvijek ističem da želim i nastojim da ove studente u maloj Orahovici posjećuju najugledniji svjetski znanstvenici Svako takvo predavanje će im ostati u lijepoj uspomeni i biti stimulans u njihovom daljnjem radu. Znamo da je Akademik prof. dr. Ivica Kostović je svjetski ugledan znanstvenik, pedagog i liječnik, rođen je 7. lipnja 1943. u Zagrebu Diplomirao je 1967. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1968. do 1970. je na Poslijediplomskom studiju Eksperimentalna biologija – smjer Biomedicina na PMF-u. Godine 1971. je magistrirao, a 1972. doktorirao. Potpuno postdoktorsko usavršavanje iz područja neuroanatomije i neuropatologije na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u.

Bio je gostujući profesor na Harvard Medical School u Bostonu od 1975. do 1976., savjetnik za Ljudsku neuroanatomiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale od 1979. i Spinoza Professor na Sveučilištu u Amsterdamu od 1990. godine. Godine 1987. je predstojnik Znanstvene jedinice Odjela za neuroanatomiju, Zavoda za anatomiju na Medicinskom fakultetu. Godine 1990. predstojnik Katedre za anatomiju.

Prodekan za znanost Medicinskog fakulteta od 1990. do 1991. godine. Zamjenik načelnika Stožera saniteta Republike Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Dekan Medicinskog fakulteta od 1992. do 1993. godine. Potpredsjednik Vlade od od 1993. do 1995. godine. Od 1995. do 1998. potpredsjednik Vlade za humanitarna pitanja i ministar znanosti i tehnologije. Godine 1998 postaje Predstojnik Ureda Predsjednika Republike. Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora je od 2001. do 2003. godine. Redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1980. godine, 1998. ponovno izabran. Od 2000. godine ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Od 2006. redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kaže da se u politiku početkom devedesetih uključio iz osjećaja dužnosti prema domovini i izgradnji države. Zato je znanost tada stavio u drugi plan i 1993. je postao potpredsjednik Vlade. Od 1995. uz funkciju potpredsjednika Vlade za humanitarna pitanja obnaša i dužnost ministra znanosti i tehnologije. Nakon odlaska Hrvoja Šarinića 1998. postaje predstojnik Ureda predsjednika.

Veliki doprinos akademika Ivice Ivice Kostovića jest promicanje spoznaja o mozgu i potrebe istraživanja mozga u široj javnosti, kroz dugogodišnje aktivno sudjelovanje u sklopu svjetskog Tjedna mozga.

Održao je brojna uvodna i pozvana predavanja na skupovima FENS-a, IBRO-a, simpozijima organiziranih pri sveučilištima-Amsterdam, Helsinki, Rostock, Hong Kong, Ljubljana, Karolinska kao i predavanja na Johns Hopkins, Harvard, Yale, McGill, Toronto, Catolic Nimegen, Newcastle, Laussane, Oxford, kao i počasno Castang predavanje u Groningenu. Predavač je na poslijediplomskom kolegiju „Human Neuroanatomy: from development to neurodegeneration“ na Karolinska Institutet u  Stockholmu.

{gallery}SlikeGodina2017/Vojo2017-06-07{/gallery}