Orahovica je nizom sadržaja i središnjim događajem, svečanom Sjednicom obilježila Dan grada

DanGrada2017 SvecanaSjednica029

Orahovica je nizom zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja te na kraju središnjim događajem, svečanom Sjednicom obilježila Dan grada, svoj 789. rođendan. Prije samog početka svečane sjednice položeni su vjenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju Hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za domovinu.

Svečanoj sjednici nazočili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i pročelnik za gospodarstvo VPŽ Igor Andrović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, europski akademik i dekan Medicinskog fakulteta Osijek Aleksandar Včev, počasni građanin Orahovice Vojo Lukić i mnogi drugi. Nazočnima se prvi obratio orahovački gradonačelnik Josip Nemec predstavivši odrađene i zacrtane projekte za budućnost naglasivši kako Orahovica uvijek gleda prema naprijed i želi boljitak svim svojim građanima u svim segmentima. U nastavku su se obratili obnašateljica dužnosti župana VPPŽ Sanja Bošnjak, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, te na kraju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i izaslanik premijera Plenkovića, Igor Andrović. Ministar Tolušić pohvalio je rad orahovačke vlasti te između ostalog rekao:

– „Sve ovo što dolazi u grad Orahovicu dolazi zahvaljujući sposobnosti, upornosti i ažurnosti gradske uprave načelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, radu gradskih udruga, LAG.-a i drugih institucija. Orahovica ide jednim pravim smjerom koji jamči svjetlu budućnost i građanima ovoga grada, ali i samog grada.“ – rekao je Tolušić. Izaslanik premijera plenkovića, Igor Andrović je naglasio:

– „Malo je primjera jedna lokalne samouprave koja tako marljivo i s velikom ljubavlju skrbi o svome gradu. Lice Orahovice i njene okolice mijenja se iz godine u godinu i ona postaje prepoznatljiva i privlačna destinacija te odredište za mnoge turiste iz cijele Hrvatske ali i Europe i Svijeta. Tradicija Orahovice je i činjenica da jedna ovako mala sredina ima veliki gospodarski potencijal i u tome kao i u ostalim smjerovima, Županija je uvijek vjeran partner i podrška Gradu Orahovici da zajedno učinimo ovaj grad i županiju još boljom i sigurnijom.“ – rekao je Andrović. U nastavku sjednice podijeljene su plakete i zahvalnice najzaslužnijima. Zlatnu plaketu, dobio je rođeni Orahovčanin, europski akademik Aleksandar Včev za iznimna dostignuća u otvaranju Sveučilišnog dodiplomskog studija fizioterapije u Orahovici pri medicinskom fakultetu u Osijeku čime doprinosi gospodarskom i društvenom razvitku, ugledu i promidžbi grada Orahovice na čitavom području republike Hrvatske. Srebrna plaketa pripala je Antunu Petrušiću za dugogodišnju svestranu prisutnost u oblasti društvenog i javnog djelovanja od posebno značaja za razvitak, ugled i promidžbu grada Orahovice na širem području. Zahvalnice na svečanoj sjednici su primili Joisette Roig, predsjednica humanitarne organizacije Fraternite Catalogne Kroatie koja dugi niz godina posredstvom Ivana Perkovića isporučuje humanitarnu pomoć građanima Orahovice, a  putem Gradskog društva Crvenog križa. Potom, Ana Sertić iz Nove Jošave članica KUD-a Crkvari za promicanje kulture na području grada, Biciklistički klub ”Lood” za iznimna športska dostignuća i promicanje športa na području grada, Željko Kašić za izniman doprinos u razvoju mjesne samouprave, dr. Marijana Peček Vidaković za izniman doprinos u području zdravstva te Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama ”Jaglac” za društveno koristan rad na volonterskoj osnovi i razvoju volonterstva na području grada Orahovice. U ime nagrađenih svima obratili su se dobitnica zahvalnice Joisette Roig te dobitnik Zlatne plakete Aleksandar Včev rekavši:  

– „Ponosan sam što sam danas primio ovu nagradu, ali više ne ono što smo ovdje uspjeli učiniti. Orahovica je sveučilišni grad, ali tu ne stajemo i zahvaljujem se svima koji su se zajedno sa mnom borili, posebno gradonačelniku Nemecu.“ – rekao je između ostalog Včev. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2017/DanGrada2017/DG2017-SvecanaSjednica{/gallery}