Grad Orahovica među prvih 10 gradova Hrvatske po korištenju sredstava iz EU fondova

KoristenjeFondovaEU001

Portal „Gradonačelnik.hr“ istražio je korištenje EU fondova od strane hrvatskih gradova i brojke koje donose stručne analize potvrđuju tezu o još uvijek lošem korištenju onoga što nam se, sada kao članici EU-a, nudi.

Prije godinu dana Institut za javne financije objavio je analizu korištenja EU fondova za razdoblje od 2011.-2014., a koja je pokazala da čak 85 posto hrvatskih općina i više od polovice gradova uopće nije koristilo novac koji im je, uz adekvatnu pripremu i dobre projekte, bio na raspolaganju. Županije su pokazale nešto bolje rezultate, pa samo dvije nisu koristile novac iz fondova – Zadarska i Ličko-senjska.

Analitičari gradonačelnik.hr-a istražili su, pak ovih dana, koliko su gradovi uspjeli iskoristiti EU fondove u proteklom mandatu. Analizirali su podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna u razdoblju od 2013.-2015., jer podaci za 2016. još nisu objavljeni.

Cilj je bio prikazati podatke o EU fondovima (pomoći EU-a) koje su gradovi primili kao nositelji ili partneri provedbe programa i projekata (su)financiranih iz proračuna EU-a za ovo razdoblje.

I ova analiza pokazala je da u Hrvatskoj postoji problem sa apsorbiranjem EU sredstava, odnosno sa stručnim i kompetentnim kadrovima koji su u stanju pripremiti kvalitetne projekte koje gradovi mogu prijavljivati na EU fondove. Naime, u razdoblju od 2013.-2015. za čak 58 gradova EU fondovi kao da ne postoje, jer nisu povukli niti jednu jedinu lipu iz njih. S druge strane, tu su gradovi koji su se očito kvalitetno i dobro ekipirali, i nastavljaju uspješno koristiti ono što nam članstvo u EU omogućava.

Grad Senj obranio je, tako, titulu rekordera u korištenju EU fondova koju je zaslužio u prošlogodišnjoj analizi IJF-a, jer je u razdoblju od 2013.-2015. uspio realizirati prosječno 4,5 milijuna kuna godišnje za svoje EU projekte. Na drugom mjestu je Skradin na trećem mjestu su Križevci, na četvrtom mjestu najuspješnijih gradova po povlačenju EU novaca su Vodice, potom su tu Trilj, Opuzen, Kastav, Lipik, Jastrebarsko i  Grad Orahovica koji je iz EU fondova izvukao 836.828,00 kn kao godišnji prosjek direktnih pomoći EU-a za razdoblje od 2013.-2015.

Više o analizi portala “Gradonačelnik.hr” možete pročitati na poveznici:

http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/senj-i-dalje-rekorder-iz-eu-u-mandatu-prosjecno-godisnje-povlacili-preko-600-kn-po-stanovniku