U Orahovici održana svečana promocija primanja dekana Medicinskog fakulteta Osijek, Aleksandra Včeva u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti

OG 98 str6do19 Vcev001

OG 98 str6do19 Vcev001Prof.dr.sc. Aleksandar Včev prim.dr.med, dekan Medicinskog fakulteta Osijek i redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za Internu medicinu, povijest i medicinsku etiku Sveučilišta ”Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku, a rođeni Orahovčanin, izabran je za redovitog člana Europske akademije znanosti i umjetnosti u razred medicine. Aleksandar Včev je među 21 Hrvatom, a jedini je Slavonac koji se može podičiti ovom iznimnom, visokom, značajnom i cijenjenom znanstvenom titulom. Grad Orahovica u višenamjenskoj dvorani organizirao je svečanost u čast ovog dostignuća svoga prijatelja Aleksandra Včeva kojoj su nazočili državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović, ravnatelj poliklinike Srčana Zagreb Goran Krstačić, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Thalassotherpije Opatija Marko Boban, zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Zagreb Silvio Bašić,  prodekan za nastavu i studente Medicinskog fakulteta Osijek Branko Dmitrović, predstavnik Opće županijske bolnice Vukovar Siniša Maslovara, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, dekan VSMTI Virovitica Oliver Jukić, ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek Drago Žagar, Petar Nedić iz Poliklinike Nedić Slatina, Nikola Ivanić iz Poliklinike Ivaniš Rijeka, počasni građanin grada Orahovice Vojo Lukić, predstavnik GDCK Osijek, kao domaćin gradonačelnik Orahovice Josip Nemec i mnogi drugi. Nazočnima se prvo obratio orahovački gradonačelnik Josip Nemec rekavši kako je Grad orahovica ponosan što ima ovako velikog i cijenjenog čovjeka koji je pokazao kako i unatoč svim svojim brojnim obvezama voli svoj rodni grad i uvijek mu itekako pomaže što pokazuje otvaranje Preddiplomskog studija fizioterapije u Orahovici što je zasluga prije svega akademika Včeva.  Ravnatelj poliklinike Srčana Zagreb Goran Krstačić čestitao je Včevu kao čovjeku s vizijom koji je i malim liječnicima iz manjih sredina omogućio da postignu nešto veliko.

OG 98 str6do19 Vcev001Nazočnima se zatim obratila obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak  istaknuvši kako je ovo još jedan povijesni dan za Grad Orahovicu, a potom je sve nazočne pozdravio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović naglasivši kako je ova titula akademika Včeva velika stvar za cijelu Hrvatsku ne samo u području medicine. Počasni građanin Orahovice Vojo Lukić kao inicijator prijedloga Aleksandra Včeva za titulu europskog akademika istaknuo je njegovu vrijednost kao čovjeka, znanstvenika i dekana za zdravstvo u Slavoniji pa tako i u cijeloj Hrvatskoj. Na kraju svečanosti obratio se i slavljenik, novoizabrani europski akademik Aleksandar Včev održavši predavanje u povijesti medicine i medicinskih sveučilišta  u Hrvatskoj te između ostalog rekao:

-Hvala gradonačelniku Orahovice Josipu Nemecu i ljudima oko njega, svim građanima Orahovice što su mi ovo omogućili danas u mom rodnom gradu. Ovo priznanje je zapravo priznanje svim mojim suradnicima kako u medicini tako i sa Sveučilišta u Osijeku i svi su oni zapravo dio velikog projekta da učinimo našu lijepu Domovinu još boljom. Činimo sve kako bi znanost raširili putem Sveučilišta po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj, a posebno sam sretan da je dio te naše sveučilišne obitelji u mojoj Orahovici. Kako reče moj prijatelj Vojo Lukić – Orahovica-mali Oxford, zašto ne, dapače! – zaključio je Včev. (V.G.)