Novo prekogranično partnerstvo Hrvatska – Austrija, potpisan Sporazum o suradnji Grada Orahovice i Agencije I – AEI iz Beča

Potpisivanj 2017 03 10 004

U petak 10.03.2017. i službeno je potvrđena još jedna od brojnih suradnji Grada Orahovice sa partnerima preko granice, a sve u svrhu otvaranja što većeg broja mogućnosti za apliciranje raznih gradskih projekata na natječaje iz Europske unije. Dosadašnja praksa sa mađarskim Villanyem pokazala se izvrsna u dva provedena projekta a za treći koji odobren Orahovica kao nositelj čeka ugovor s EU o sufinanciranju.

No na primjeru te suradnje iz programa  CBC HU-HR (najprije kao IPA a onda program Interreg), sredstva su korisnicima dodjeljivanja ipak posredno preko upravljačkog i provedbenog  tijela u Hrvatskoj,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koje je odobravalo zahtjeve za isplatu, prije dostave izvješće Zajedničkom tehničkom tajništvu u Budimpešti.

Ono po čemu se upravo sklopljena suradnja s austrijskom agencijom razlikuje, je da će Grad Orahovica kao partner sudjelovati u natječaju „Smart City“ EU H2020 Call (Program Horizon 2020), za što se bespovratna sredstva dodjeljuju iz Fondova Europske unije, dakle,  javne pozive ne raspisuju naša ministarstva, niti sudjeluju u bilo kojem stupnju evaluacije ili kontrole projekta, nego se natječaji raspisuju na razini EU a dostupni su svima koji ispunjavaju uvjete. Jedan od takvih uvjeta je i Sporazum o suradnji ili partnerski sporazum između Grada Orahovice i Agencije za razvoj i europske integracije (I-AEI) iz Beča, čije se svečano potpisivanje održalo u Zagrebu 10.03.2017. u službenim prostorijama I-AEI-a. Ispred Grada sporazum je potpisao gradonačelnik Josip Nemec, a u ime I-AEI, opunomoćenik predsjednika Geralda Ebingera, g. Franolić.

Uz prethodno potpisan i apliciran Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju od strane g. Nemeca, slijede radni sastanci projektnog tima sastavljenog od članova s obje strane granice kako bi se što bolje priredila projekta prijava na već spomenutu temu „Smart City“. Područja kojima se projekt bavi vezana su za urbani razvoj grada pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svrhu integriranja javnih funkcija i infrastrukture, poput rasvjete, prometa, energenata kako bi se podigla učinkovitost upravljanja gradskom imovinom uz smanjenje troškova i znatno smanjenje emisija CO2. Krajnji cilj dakako je održiv gospodarski razvoj Orahovice kao urbanog područja i što udobnije življenje građana. (I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2017/ZagrebPotpisivanje2017-03-10{/gallery}