Novogodišnji domjenak gradonačelnika – Izvješće više stručne suradnice za pravne poslove

IzvjesceSonja Udruge 003

Razvoj civilnog društva (društvene i socijalne djelatnosti) – izvjestiteljica Viša stručna suradnica za pravne poslove, Sonja Gluvaković Gotler mag.iur.

 

U ovom tekstu predstaviti ćemo grad Orahovicu kroz razvoj civilnog društva, koji se ogleda kroz društvene i socijalne djelatnosti. Naime prošla godina bila je po mnogočemu posebna te ćemo se u narednim minutama probati prisjetiti na što smo sve mislili, u što smo i koliko ulagali i to upravo u ono što nas okružuje u našoj svakodnevici, u kojoj smo svi sudionici i na kojoj se puno rada i  truda ulaže kako bi naš grad bio što ugodnije mjesto življenja, sa što više sadržaja, dostupnima svima.

Trudeći se svake godine iznova osluškivati potrebe naših građana, uočavamo one kojima je naša pomoć najpotrebnija, pokušavamo pronaći najbolja rješenja za one koji pomoć potraže, kontinuirano ulažemo u one s kojima smo do sad već ostvarili jak dobru suradnju kako bi ista mogla biti još bolja i dati puno više.

Kao što smo istaknuli društvene djelatnosti ogledamo kroz razvoj civilnog društva, njegujući pri tome tradicionalne vrijednosti. Počevši tako od onih koji nam znače najviše, u prošloj godini izdvojili smo gotovo 60.000,00 kuna za novorođenu djecu, odnosno 1000 kuna za prvo rođeno dijete, 2000 kuna za drugo, 3000 kuna za treće pa sve do petog za koje se izdvaja 5000 kuna, te se ista svota izdvaja za svako iduće rođeno, pomažući tako obiteljima u jednom sasvim novom početku, potičući natalitet u nadi kako ćemo imati što mlađu strukturu stanovništva te kako će naši parkovi od kojih neki opremljeni novim dječjim igralištima, vrtić i škole imati što više učenika. Iznimno smo ponosni što naš vrtić i osnovna te srednja škola igraju izuzetno važnu ulogu u odgoju i obrazovanju naše djece, pripremajući ih tako za zrelost i daljnji život. Kako bi vrtić radio u što boljim uvjetima te osnovna i srednja škola kroz nagrade poticala naše učenike na ostvarenje što boljih rezultata izdvojeno je 1.240.760,00 kuna, što smatramo jako bitnim, jer Orahovica je mala sredina koja mora i želi pružiti ne samo osnovno za život našim sugrađanima nego i kvalitetno i hvalevrijedno.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Djeca{/gallery}

Obrazovanje u Orahovici od prošle godine ne staje samo u srednjoj školi, naime naporima gradonačelnika Josipa Nemeca i dekana Medicinskog fakulteta prof. Dr. Aleksandra Včeva otvoren je Sveučilišni preddiplomski studij fizioterapije koji je svoja vrata otvorio za 30 novih studenata od kojih bi neki, nadamo se, ostali ovdje, zaposlili se, stvorili svoje domove i obitelji. Ne obogaćuje studij samo studenta nego i grad koji je domaćin studija. Kako bi cjelina obrazovanja bila potpuna Gradska knjižnica je jedan od važnih elemenata za cjeloživotno učenje u koju je 305.000,00 kuna uloženo kako u njezin rad tako i u novu knjižnu građu.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Fakultet{/gallery}

Središte našeg grada krasi crkva Našašća Sv. Križa čije je pročelje i zvonik zahtijevalo renoviranje u kojem smo sudjelovali sa 150.000,00 kuna, tako će sakralni objekt zasjati u punom sjaju, na radost vjernika naše župe ali i posjetitelja našeg grada.

Važno je ovim putem istaknuti djelovanje naših udruga koje rade u različitim oblastima, od kulture, športa, humanitarnih djelatnosti, očuvanja nove hrvatske povijesti kroz udruge proizašle iz Domovinskog rata.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Branitelji{/gallery}

Preko 50 udruga broji naš grad. To su aktivne udruge s kojima jednako tako surađujemo i čiji rad, programe i projekte moramo pomoći jer to je neposredno sudjelovanje naših građana u društvenom životu. Tako športskim udrugama izdvajamo 430.000,00 kuna kako bi naši sugrađani i djeca vodili zdrav i aktivan život. Udruge iz ostalih oblasti broje gotovo 300.000,00 kuna u svojim programima i projektima što je jasan pokazatelj obostranih napora za obogaćenjem sadržaja.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Sport{/gallery}

Moramo istaknuti i rad Gradskog društva Crvenog križa u Orahovici čija humanitarnost izaziva divljenje te smo na iste izdvojili 85.000,00 kuna.

       U prošloj godini bili smo svjedoci sile prirode koja je ponekad jaka i nemilosrdna. Tu bismo istaknuli Vatrogastvo na području grada Orahovice, Dobrovoljna vatrogasna društva u našim prigradskim naseljima te Civilnu zaštitu i Hrvatsku gorsku službu spašavanja koji su se iskazali ne samo u takvim situacijama nego i onim izoliranim, pojedinačnim. Kako bi njihov rad bio na visini takvih zadataka, uloženo je nešto više od 430.000,00 kuna.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Vatrogasci{/gallery}

                Socijalna skrb ogleda se kroz različita socijalna davanja i programe, ovo izuzetno osjetljivo područje našeg rada broji više od 750.000,00 kuna. Moramo biti svjesni kako ima onih čiji dom nije u izobilju i toplini. Tako pomažemo u snošenju dijela režijskih troškova odnosno troškova stanovanja, troškova ogrijeva, pomažemo stipendiranjem učenika i davanjem učeničkih i studentskih kredita, te jednokratnim novčanim pomoćima i javnim radovima. Kao što smo i napomenuli, izuzetno je važno osluškivati potrebe naših sugrađana i shvatiti koliko je bitno ostvariti ugodan suživot u različitosti. Počeli smo ovu temu s našim najmlađima, pred kraj sjetiti ćemo se svakako naših najstarijih kojima su i u 2016. Podijeljene božićnice i uskrsnice, za njih nešto više od pet stotina, čija je mirovina jako mala, blagdanski stol je bio bogatiji.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Socijala{/gallery}

                Ističući samo ono što vidimo golim okom, što srećemo na ulicama našeg grada, istaknuli smo žilu kucavicu naše zajednice a to su ljudi. Svake godine izazova je sve više i posao nije ni malo lak, međutim pokazano je kroz ovaj presjek kako se može i što je jednako bitno kako se hoće uložiti veliki napor i trud kako bi društvo bilo što zadovoljnije a samim time i život bi puno ugodniji. Svima spomenutima ovim putem želimo svesrdno zahvaliti jer su pokazali svoju zahvalnost ali i strpljenje.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Sonja/ISD2017-Sonja-Udruge{/gallery}