Novogodišnji domjenak gradonačelnika – Izvješće o turizmu

Jezero002

TURIZAM I ULAGANJA U TURISTIČKU INFRASTRUKTURU – izvjestiteljica direktorica Radio Orahovice d.o.o., Anita Zavada

 

U ovom izvješću skraćeno ćemo proći neke podatke iz turizma u Orahovici, koje manifestacije su se održavale, koliko je sredstava dobiveno za projekte i kolika su bila ulaganja u te projekte. Malo koji grad može se pohvaliti s toliko uspješno održanih manifestacija koje okupljaju građane i posjetitelje iz cijele Slavonije.

Prošle godine proslavili smo 788. rođendan našega grada, održano je 48. Orahovačko proljeće – međunarodna, kulturno-turistička manifestacija koja već tradicionalno okuplja građane našega grada, ali i goste iz susjednih općina, gradova i država.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Anita/ISD2017-Anita-OP{/gallery}

Krajem lipnja otvorena je još jedna turistička sezona i izabrana 7. Miss jezera, a otvorenjem turističke sezone Orahovica postaje centar Slavonije. Malo tko nije izdvojio barem jedan dan kako bi došao uživati u čarima orahovačkog izletišta „Orah“.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Anita/ISD2017-Anita-OTS{/gallery}

I prošle godine održani su Sajam vina i kulena, Fišijada, Čobanijada, Dani kestena i mladog vina, obilježavanje Svjetskog dana turizma, a po prvi put prošle godine organiziran je „Advent u Orahovici“. Program Orahovačkog adventa obuhvatio je sav prigodan sadržaj koji se održavao od početka adventa pa sve do kraja 2016.g., a po prvi put održane su Radionice djeda božićnjaka za najmlađe, druženje s djedom Božičnjakom i Dječji doček nove godine te je održan Božićni sajam povodom čega je otvoreno klizalište i podijeljeni su darova najmlađima.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Anita/ISD2017-Anita-Manifestacije001{/gallery}

Sve ovo pokazatelj je velike brige gradske vlasti za naše najmlađe, jer kako bi rekao gradonačelnik, djeca su naše najveće bogatstvo i naše ulaganje u budućnost.

Trebamo ovdje spomenuti i glazbene manifestacije kao što su Dječji festival „Djeca smo“ i međunarodni glazbeni festival Ferragosto Jam – festival koji okuplja mlade sa područja cijele lijepe naše, ali i šire, a održava se na Izletištu Orah i mnogima je najbolji takav festival baš zbog mjesta gdje se održava, u prirodi, a malo koji grad može se pohvaliti tolikim uređenim zelenim površinama kao orahovica. Mnogima je upravo Orahovica primjer pravog zelenog grada.

{gallery}SlikeGodina2017/IzvjescaSaDomjenka2017/ISD2017-Anita/ISD2017-Anita-Manifestacije002{/gallery}

Što se tiče turizma u Orahovici, prema realizaciji proračuna 2016., ukupno je za unaprjeđenje turizma i provođenje raznih aktivnosti u 2016. godini utrošeno  1.312.041,00 kn. Od toga, aktivnosti u organizaciji Turističke zajednice 663.540,00 kn, a za gradske manifestacije 648.501,00 kn (237.291,00 – Dan grada, Nova godina) i 411.210,00 kn (Orahovačko proljeće, Crkvaračko prelo, Ferragosto Jam, Advent u Orahovici).

Dio priljeva sredstava dobiven je na temelju donacija pravnih i fizičkih osoba, a najveće gradske manifestacije dobile su i potpore s nacionalne razine prijavama na javne pozive Hrvatske turističke zajednice.

Prošle je godine po prvi put glazbeni festival Ferragosto Jam prijavljen na natječaj Hrvatske turističke zajednice, u smislu pokrivanja dijela troškova za promidžbu,  i ostvario bespovratna sredstva od 100.000,00 kn koja su utrošena na izradu i postavljanje jumbo plakata, tiskanje ulaznica i promo materijala, snimanje tv reportaža i sl.

Kada je riječ o ulaganju direktno u gradnju i obnovu javne infrastrukture u funkciji turizma samo na izletištu „Orah“ utrošeno je oko 2.760.000,00 kn,

Iz gradske uprave najavljuje se i novo neophodno ulaganje za što je krajem godine potpisan ugovor s Ministarstvom turizma za sufinanciranje uređenja kupališta jezero što obuhvaća sanaciju šetnice, oborinske odvodnje i betonskog zida uz samu površinu vode, a vrijednost te investicije je 1.597.338,29 kn.

Turizam kao 112 godišnja tradicija njeguje se i sve više razvija a jedan od pokazatelja je i povećan broj noćenja u našem gradu. Prema statističkim podatcima Turističke zajednice Grada Orahovice i sustava za praćenje turističke posjete eVisitor, ukupan broj noćenja u odnosu na 2015. g. povećao se za 1230 noćenja.

U ukupnom broju dolazaka 2016.g. također se povećao i broj dolazaka stranih gostiju u odnosu na 2015. g.

Većinu ovih lijepih stvari ne bi bilo moguće realizirati bez velike pomoći istinskih prijatelja našega grada ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i saborskog zastupnika Josipa Đakića, te im se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji, razumijevanju i vjeri u snagu i mogućnosti Grada Orahovice.

Sve ovo dokaz je velike volje čelnika za boljitak našega grada.