U Dolcima otkrivena spomen bista poginulom hrvatskom branitelju Branku Jakliću

2016 12 23 BrankoJaklic013

Na inicijativu prof. Damira Najmenika, uz pomoć mještana Dolaca, a u organizaciju Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca, veterana Domovinskog rata Orahovica te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u Dolcima je svečano otkrivena bista poginulom hrvatskom branitelju Branku Jakliću. Svečanosti otkrivanja nazočili su obitelj poginulog Branka, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjednik HVIDR-e VPŽ Nenad Križić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, ratni zamjenik zapovjednika 2. Bojne 132. Brigade čiji je Branko Jaklić bio pripadnik, Goran Sokol,  predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-orahovica Marija Maračić,  mnoštvo članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi. Inicijator otkrivanja biste koja je rad akademskog kipara, Zdenčanina Tomislava Martinčevića, je rođeni Dolčanin, prof. Damir Najmenik:

-Sjećam se 4. prosinca 1991. kada smo se Branko i ja susreli u Dolcima.

Bio je kao i uvijek vedar i nasmijan, znao je kamo ide i u očima mu je uvijek bila vidljiva ta ljubav prema Domovini, prema slobodnoj Hrvatskoj o kojoj je uvijek pričao i sanjao. Rastali smo se onim normalnim ”vidimo se uskoro”, no Branka je slijedećeg dana poginuo od neprijateljskog metka, više se nikad nije vratio. Od toga dana htio sam učiniti nešto da vječno bude u svojim Dolcima, i evo 25. godina poslije uz pomoć Ministarstva i Udruge dragovoljaca, veterana, moja zamisao i inicijativa je urodilo plodom i iznimno sam sretan i ponosan jer ovim činom Branko, ali i svi poginuli hrvatski branitelji nikada neće biti zaboravljeni. – rekao je Najmenik. Nazočnima se potom obratio predsjednik Udruge organizatora Miroslav Tot naglasivši kako je Udruga na Najmenikov upit odmah preuzela organizaciju i uz pomoć mještana Dolaca odradila sve potrebne predradnje za otkrivanje biste. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec podsjetio je na važnost ovakvih događaja u sjećanju na Domovinski rat te naglasio kako se žrtva hrvatskih branitelja i Domovinski rat mora iznimno cijeniti i poštovati. Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak izrazivši sućut obitelji, je poručila da ovakvi događaji svima daju još veću snagu da se istina o Domovinsku rati i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave Izaslanik Ministarstva branitelja i predsjednik HVIDR-e VPŽ Nenad Križić između ostalog je rekao:

-Ministarstvo prije svega ima zadaću da se pobrine, kako o ostvarivanju prava hrvatskih branitelja, tako i naravno da se ne zaboravi Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja. Projekt  koji je pokrenula udruga iz Orahovice odmah je prepoznat i Ministarstvo je pomoglo jer ovakva obilježja i sva druga u spomen na poginule hrvatske branitelje su trajna obveza Ministarstva branitelja, a isto tako i spoznaja našoj djeci da znaju što se zaista događalo u Domovinskom ratu. – rekao je Križić. Na kraju svečanosti svima se kroz suze zahvalila majka pokojnog Branka, Marica Jaklić. Branko Jaklić se tako barem na ovaj način vratio u svoje Dolce, jednako onako nasmijan kakav je i otišao i čuvat će ih kao i svoju Hrvatsku vječno. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/Jaklic2016-12-23{/gallery}