Studenti Pravnog fakulteta u Osijeku održali prvu terensku kliniku u Gradu Orahovici

PravnaKlinika2016 12 01 001

O samoj potrebi terenskih klinika govori i činjenica da smo imali pet stranaka na prvom dežurstvu. Grad Orahovica je prepoznao važnost ovoga projekta pa je studente posjetio i gradonačelnik Josip Nemec.  Sjajan odaziv u Gradu Orahovici daljnji nam je motiv da proširimo djelovanje Klinike na druge općine i gradove.

Projekt je pokrenuo prof. Zvonimir Jelinić sa pravnog fakulteta u Osijeku te je u sklopu fakulteta osnovao pravnu kliniku pod nazivom Pro Bono za pravnu pomoć osobama koje su socijalno ugrožene, nacionalnim manjinama, manjinama svih vrsta i invalidima.

– „Studenti treće i četvrte godine Pravnog fakulteta u Osijeku podijeljeni su u grupe i pružaju potrebnu pomoć građanima. Nakon zaprimanja stranke studenti imaju oko desetak dana da riješe predmet. Klinika ne može zastupati stranke već pruža primarnu pravnu pomoć tj. daje se opća pravna informacija, nešto kao pravni savjet i pomaže se strankama u pisanju žalbi, pritužbi itd.“ – rekao je zamjenik voditelja klinike Igor Babić.

– „Zahvalio bih se našem Igoru koji je ponudio građanima Orahovice ovakav vid pomoći. Znam da će klinika biti korisna onima koji trebaju pomoć jer iza studenata stoje oni koji jako dobro poznaju pravo. Znam da projekt traje do travnja 2017. godine i ovim putem pozivam sve građane koji imaju pravnih problema, imaju pravo na pomoć klinike neka dođu u prostorije LAG-a Papuk na adresi Kralja Zvonimira 29.“ – rekao je gradonačelnik.

Ono što moramo naglasiti je da prije nego studenti izlože sve klijentima, njihov predmet prolazi pregled profesora s pravnog fakulteta, odvjetnika i sudaca koji su suradnici na pravnoj klinici. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/PravnaKlinika2016{/gallery}