130 maratonaca istrčalo dionicu Kokočak-Orahovica za trojicu poginulih branitelja

Kokocak Orahovica 2016 12 04 363

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ -Orahovica održana je jubilarna, 10. Memorijalna utrka ”Kokočak-Orahovica” posvećena trojici poginulih hrvatskih branitelja orahovačkog područja, Momiru Krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću koji su prije 25 godina dali život za slobodnu Hrvatsku te preminulom brigadiru HV-a Pavi Vukeliću-Paji. Na 10. Memorijalu obilježena je i 25. Obljetnica oslobođenja podpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom ‘Papuk 91”.
Na otvaranju utrke u Kokočaku kod spomen obilježja Momiru  i Milanu, njihovim obiteljima, 130-orici maratonaca koji su istrčali dionicu od 12 km te mnoštvu hrvatskih branitelja i građana orahovačkog i našičkog područja, obratili su se izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general Denis Tretinjak, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak te  gradonačelnici Orahovice i Našica, Josip Nemec i Krešimir Žagar. Otvaranju su još nazočili predstavnik Osječko-baranjske županije dr. Hrvoje Šimić, predstavnici općine Podgorač, predsjednik HVIDR-e VPŽ Nenad Križić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog, našičkog i osječkog kraja. Nakon starta utrke kod spomen obilježja Branku Jakliću u Gornjoj Pištani i zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade Goran Sokol. Izaslanik Predsjednice general Tretinjak je u Kokočaku rekao:

– „Kada spominjemo velike akcije Hrvatske vojske u Domovinski rat, javljaju se dvojaki osjećaji. Tuga zbog stradanja i zločina nad civilnim stanovništvom, ali i izniman ponos na junački otpor malobrojnih i slabo naoružanih branitelja protiv do tada nezaustavljivog neprijatelja. Njihova žrtva nas je obogatila osjećajima domoljublja i zajedništva, dostojanstva i prkosa. Danas ovdje okupljeni svjedočimo dimenziju njihovog žrtvovanja koja se ne može izmjeriti. Njihova žrtva je svijetli primjer ne samo nama nego i budućim naraštajima da je Domovina svetinja i kako živjeti za ti svetinju.“

Ministar branitelja Tomo Medved također je u svom obraćanju iskazao ogromno poštovanje poginulim braniteljima:

– „25 godina poslije iskazujemo zahvalnost i poštovanje na žrtvi koju su podnijeli naši hrabri hrvatski sinovi i ovdje u akciji Papuk 91. Ovih dana obilježavamo velika stradanja hrvatskoga naroda, pa tako posebnu zahvalnost iskazujemo obiteljima naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji što danas uživamo u slobodi. Klanjamo se na ovim mjestima njihovog stradanja i moram iskazati ogromnu zahvalnost udrugama koje organiziraju ovakva okupljanja i preživjelim hrvatskim branitelji koji sve godine čuvaju sjećanje na dane koji su bili presudni i sudbonosni za budućnost Hrvatske.      

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Josip Nemec koji je izrazio sućut obiteljima i pozdravio sve goste i zaželio dobrodošlicu.

– „Moramo se zahvaliti udruzi koja već 10 godina obilježava ovaj događaj, a zahvaljujem se i sudionicima utrke kojih kako vidim svake godine ima sve više, a sjetimo se da je na samom početku bilo samo šačica trkača pa evo sada ovaj događaj podržava i ministar Medved pa i sama predsjednica RH. Sudionicima želim da uspješno završe i da ne žure previše jer ovo nije utrka već odavanje počasti onima koji su dali život za domovinu.“ – rekao je gradonačelnik.

Nakon završetka utrke, u mjesnom domu Stara Jošava podijeljene su zahvalnice trkačima i zaslužnima za organizaciju, a uručio ih je predsjednik udruge organizatora Miroslav Milovuković,a tradicionalno u sklopu završne svečanosti svoje literarne uratke na temu ”Domovina i branitelji” pročitali su učenici Osnovne škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” Orahovica, ove godine su to bili Ramona Perković, Filip Kos, Marko Varga i Bruno Bašić koji su i primile poklone iz ruku gradonačelnika Našica Krešimira Žagara koji je iste i sponzorirao. Gradonačelnik Josip Nemec uručio je knjigu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ Vilima Karlovića ministru Medvedu i generalu Tretinjaku. Bila je ovo do sada najbrojnija memorijalna utrka što je pokazatelj da se žrtva hrvatskih branitelja i domovinski rat nikada neće zaboraviti. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/kokocak-Orahovica2016{/gallery}