Radovi na vodoopskrbnoj mreži i kanalizaciji u Orahovici

Vodovod Kanalizacija 2016 11 17 020

U četvrtak 17. studenog 2016. godine gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec i direktor tvrtki Papuk d.o.o. i Voda d.o.o. Zoran Stošić obišli su aktualne radove u gradu.

Kao što smo već pisali u Orahovici se izvodi veliki zahvat rekonstrukcije opskrbnih cjevovoda vodoopskrbe III. i IV. faza kroz operativni program (projekt EU) „Zaštita okoliša“ za razdoblje 2007. – 2013. pod nazivom „Zaštita vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe te integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama“ odnosno „Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe ili odvodnje pod nazivom Male intervencije“.
Projekt je apliciran u svibnju 2015. godine prema Hrvatskim vodama a korisnik je poduzeće Voda d.o.o. gdje su omjeri financiranja iz EU fondova 85% od ukupnog iznosa, grad Orahovica sudjeluje sa 10% i Hrvatske vode s 5%. Na projekt se apliciralo prvenstveno zbog dotrajalosti postojeće mreže koja je stara oko 40  godina iz čega proizlaze česti popravci na vodovodnoj mreži i dolazi do velikih gubitaka vode. Ono što je obuhvaćeno projektom su građevinski radovi koji se izvode na 7 kilometara vodovodne mreže i na zamjeni oko 400 kućnih priključaka, a izvođač radova je zajednica ponuditelja Vodovod montaža d.o.o. iz Osijeka kao vodeći član i Crocus d.o.o. iz Osijeka kao član.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 3. ožujka 2016. godine između Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i korisnika tj. Voda d.o.o., a vrijednost projekta je oko 5,5 miliona kuna sa PDV-om. Cijeli projekt završava s 31. prosinca, a radovi su započeli u lipnju i završavaju u prosincu 2016. godine.

Do sada su položeni glavni cjevovodi i sada je u tijeku izrada kućnih priključaka. Prema zadnjoj situaciji do sada je završeno oko 77% radova.

Nakon obilaska radova na vodovodu gradonačelnik Nemec i direktor Stošić posjetili su radove na kanalizaciji koji su dio projekta „Dogradnja sekundarne kanalizacije u ulicama Ante Starčevića i Dalmatinskoj ulici“ gdje je investitor Voda d.o.o., izvođač Slatina kom d.o.o. iz Slatine i stručni nadzor Dafit d.o.o. iz Orahovice.

Projekt je podijeljen na dijelovi i to dogradnja sekundarne kanalizacije u ulici A. Starčevića u dužini od 1628m i dogradnja sekundarne kanalizacije u Dalmatinskoj ulici u dužini od 407 m, a ukupna ugovorena vrijednost investicije je 2.028.730,26 kn i ukupna dužina 3411 m. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/Vodovod-kanalizacija11-2016{/gallery}