Otkrivena bista prvoj orahovačkoj žrtvi Domovinskog rata Damiru Hornungu

SpomenikDamiraHornunga2016 11 26 107

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ i udruga HVIDR-a Orahovica uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, izgradili su i otkrili spomen obilježje Damiru Hornungu, prvom poginulom hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu s orahovačkog područja. Spomen obilježje i bistu Damira Hornunga, rad kipara Tomislava Martinčevića,  na njegovom trgu u donjem dijelu grada, svečano su otkrili Damirov brat Mario te predsjednik UHBL PTSP VPŽ – Orahovica Miroslav Milovuković.

Svečanosti otkrivanja uz obitelj Hornung nazočili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HVIDR-e VPŽ Nenad Križić, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, dopredsjednik Županijske skupštine VPŽ i predsjednik HVIDR-e Slatina Mato Bubaš, orahovački gradonačelnik Josip Nemec predstavnici UHDDR-a Tenja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnoštvo građana Orahovice:      

 

– „7. srpnja 1991. godine, ne napunivši tada niti 25 godina, Damir Hornung je braneći Domovinu mučki ubijen od srbočetničke ruke na prvoj liniji bojišnice osječkog ratišta, u Tenji, zajedno sa svojim prijateljem Franjom Jusupom iz Čačinaca. Damir i Franjo prvi su poginuli hrvatski branitelji s orahovačkog područja, heroji kojima nikada neće biti dovoljno riječi zahvale. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnji ovog spomen obilježja, u prvom redu Ministarstvu branitelja. Naša je obveza podizati spomen obilježja našim poginulim suborcima i obilježavati obljetnice kako bi širili istinu o Domovinskom ratu te dali sve od sebe da se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaboravi.“ – rekao je ispred organizacijskog odbora Miroslav Milovuković nakon kojeg je nazočne pozdravio i predsjednik HVIDR-e Orahovica Damir Vratković. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec prisjetio je trenutaka Damirove pogibije:

– „Damir je bio je jedan od najboljih vojnika koje sam poznavao i zato je dobio najteže zadatke, a nažalost na jednom takvom i poginuo. Čestitam organizatoru na ovoj inicijativi i zahvaljujem se svima koji su mu danas došli dati počast. Grad i ja kao gradonačelnik uvijek ćemo biti na usluzi udrugama proisteklim iz Domovinskog rata za realizaciju ovakvih i sličnih ciljeva jer to je ono minimalno što možemo napraviti za naše hrabre vitezove koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.“ – rekao je Nemec. Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak pri otkrivanju spomen obilježja je rekla:

– „25 godina poslije, Damir je evo na svoj rođendan dobio bistu ovdje na njegovom Trgu. Ja se osobno i sjećam trenutaka kada je stigla vijest iz Tenje o njegovoj pogibiji i bili su to teški trenuci. No, ovim spomen obilježjem, svi mi pokazujemo i dokazujemo da žrtva Damira ali  isto tako  i svih mladići koji su dali svoje živote za Hrvatsku, nije bila uzaludna. Mi danas imamo svoju Domovinu, možda nije idealna kakvu bismo željeli, ali je naša i sigurno je vrijedna svake kapi prolivene krvi i žrtvi koje su za nju dane.“ – rekla je Bošnjak. Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić rekao je kako je Ministarstvo uvijek na raspolaganju za ovakav vid pomoći svojim udrugama:

– „Moram se zahvaliti organizatorima na ovoj inicijativi čime čuvamo uspomenu na žrtvu Damira Hornunga , ali i istinu o Domovinskom ratu. Poruka je i ministra Tome Medveda, čiji sam i danas izaslanik, je jasna. Mladi danas ne trebaju tražiti idole negdje drugdje, idol je Damir Hornung, čovjek budućnosti, idoli su svi hrvatski branitelji koji su srcem branili Domovinu. Ovo spomen obilježje je jedan trajni spomen ne samo školskim generacijama, nego i svim onima koji ponekad zaboravljaju da je najveća vrednota hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, upravo istina o toj pobjedi.“ – zaključio je Križić. Na kraju svečanosti otvorenja svima se zahvalio brat pokojnog Damira, Mario Horung:                      

 

– „To je čin kojim sprječavamo da se zaboravi Domovinski rat, pogibija svih branitelja, a između ostalih i moga brata. Moj brat je imao osjećaj za pravdu, u rat je i krenuo da ispravi svu tu nepravdu. U ime svoje obitelji od srca se zahvaljujem organizatoru i svima koji su danas došli, nama ovo jako puno znači.“ – kroz je zaključio Mario Hornung. Spomen obilježje je posvetio župnik orahovački vlč. Željko Strnak, a nazočni su se potom Damiru poklonili i na njegovom grobnom mjestu na gradskom groblju u Orahovici. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/SpomenikDamirHornung2016{/gallery}