Orahovica domaćin 3. Međunarodne monotematske konferencije o virusnom Hepatitisu C

Hepatitis 2016 09 29 035

U Orahovici održana 3. Međunarodna konferencija o virusnom Hepatitisu C (IMC-HCV-2016). Riječ je o posebnoj konferenciji čiji je cilj predstaviti i raspraviti najnovije kliničko upravljanje i stanje istraživanja znanosti o HCV infekciji:

-Ovo je po treći ovakav kongres  u Hrvatskoj koji govori o virusnom Hepatitisu C. Imamo tu sreću da smo uspjeli treću godinu za redom okupiti uistinu vrhunske i ugledne znanstvenike iz cijelog svijeta koji se bave hepatitisom C, kako samim istraživanjem , odnosno otkrićem novih lijekova tako su s nama i ugledni kliničari koji translacijsku medicinu, dakle sve ono što se u laboratoriju otkrije provode i u praksi.  Voditelji konferencije su dr. Aleksandar Včev dekan medicinskog fakulteta u Osijeku i prof. dr. znanosti George Y. Wu sa Sveučilišta u Connecticutu u SAD-u i oni su ti koji su okupili sve ove ugledne znanstvenika koji su u  Orahovicu došli iz Japana, Egipta, SAD-a i Hrvatske. Iako je tip kongresa predavački, velik dio cijelog događaja bit će temeljen na otvorenoj diskusiji gdje će svi zajedno raspravljati o tome što možemo napraviti i kojim bismo projektima zajedno mogli sudjelovati u pomoći oboljelim od Hepatitisa C  te kako novu terapiju, koja je danas postala dostupna, ali zbog svoje skupoće  ne svim pacijentima što mi u Hrvatskoj posebno osjećamo, ostvariti da bude dostupna svima. Kongres traje ukupno tri dana u kojima će ma početku prof. Wu prezentirati što se novo u proteklih godinu dana dogodilo u istraživačkom radu o virusu, znači što novo znamo o patogenezi , dijagnostici i terapiji, a u preostala dva dana svatko će pričati o iskustvima iz svog područja  djelovanja jer svi se mi bavimo Hepatitisom C, ali u različitim dijelovima. – rekla je docentica Martina Smolić  voditeljica katedre  za farmakologiju i katedre doktorskog studija Medicinskog fakulteta Osijek. Martina Smolić te istaknula neke od tema kongresa:

– Prof. Ashraf Tabll iz istraživačkog Centra u Egiptu pričati će gdje su oni došli što se tiče cjepiva protiv Hepatitisa c koje danas nije dostupno, ali oni su vrlo blizu tom otkriću, potom će Kazuhiko Hayashi sa Sveučilišta Nagoya u Japanu će pričati o mutacijama koje su vrlo nezgodne i onemogućavaju terapiju određenih skupina, sa istog Sveučilišta prof. Takashi Honda će pričati o tome kako liječiti Hepatitis C u posebnim skupinama , npr. starih ljudi, svoj dio predavanja održat će i ugledni znanstvenik Mostafa K. El Awadi iz Caira iz Egipta, a  bit će tu još mnogih naših hrvatskih stručnjaka i ono što je važno svatko će pričati o onome u čemu je najbolji  tako da u raspravi nakon predavanja svi nazočni imaju dosta toga za naučiti- zaključila je Smolić.  Na svečanosti otvorenja nazočne znanstvenika pozdravili dekan Aleksandar včev, orahovački gradonačelnik Josip Nemec koji je zahvalio na izboru Orahovice kao mjesta za održavanje konferencije te je nazočne kratko upoznao s našim gradom i njegovim kulturnim i prirodnim ljepotama. Na kraju se obratio i ravnatelj GDCK-a Osijek Marko Đukić.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Hepatitis2016-09-29{/gallery}