Obilježena 25. obljetnica 2. orahovačke Bojne 132. brigade

Bojna003

Bojna003Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, obilježena je 25. obljetnica osnivanja 2. orahovačke Bojne 132. Brigade. Obljetnici su nazočili orahovački gradonačelnik Orahovice Josipa Nemec, predsjednik i tajnik HVIDR-e Orahovica Damir Vratković i Robert Sam, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ-Orahovica, predsjednik i dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. Antun Grabovac i Mirko Sekulić te član Udruga hrvatskih dragovoljaca, veterana Domovinskog rata Orahovica Mato Mesić.
Kako je rečeno na obljetnici, 4.  listopada 1991. godine prema ovlaštenju Glavnog stožera HV-a, Zapovjedništvo obrambenih snaga istočne Slavonije i Baranje izdaje zapovijed na temelju koje Zapovjedništvo 107. brigade Valpovo izdaje svoju zapovijed o ustroju 4. bataljuna (bojne) Orahovica 107. brigade Valpovo. Bataljun je popunjen ljudstvom i prvi se put postrojio 4. listopada 1991. godine na igralištu u Čačincima. Odmah nakon ustroja preuzima prvu crtu bojišta u selu Humljani, a 20. listopada ulazi u ustrojbeni sastav 132. brigade HV-a Našice kao 2. orahovačka bojna.  Kako nam je rekao hrvatski  branitelja Ivan Grgurić ova bojna je imala itekako krucijalan zadatak u Domovinskom ratu. Bojna  je izvodila aktivna djelovanja u zoni odgovornosti sa zadaćom osiguranja teritorija i sprečavanja izbijanja snaga neprijatelja na Podravsku magistralu, čime bi bio presječen cestovni i željeznički promet iz središta prema istočnoj Slavoniji, a time bi bila prekinuta i logistička potpora istočnom bojištu. Organiziranom akcijom združenih snaga HV-a, bojna aktivno sudjeluje u oslobađanju šireg prostora papučkog gorja, što je jedan od prvih oslobođenih teritorija na prostoru RH..

-Upravo zbog toga je ova obljetnica iznimno važna i mora zauvijek ostati u pamćenju svih branitelja orahovačkog kraja. Od srca se zahvaljujem ovoj maloj grupici ljudi što se odazvala pozivu koordinacije udruga da ovako skromno, ali dostojanstveno obilježimo ovako veliku obljetnicu stvaranja postrojbe koja je obranila i prva oslobodila dio okupiranih područja u RH.  – rekao je predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica Damir Vratković. Bojna003Orahovački gradonačelnik Josip Nemec istaknuo je kako su orahovački branitelji bili u mnogim postrojbama Hrvatske vojske u domovinskom ratu, nop najviše ih je bilo članom upravo 2. Bojne 132. brigade:

-Orahovčani su se u početku dobro organizirali kroz pričuvni sastav policije i iz toga sastava krenuli su u postrojbe kao što su Zbor narodne garde pa kasnije i 2. Bojna. 2. Bojna je bila osnova očuvanja ovog terena koji je bio krucijalno važan u obrani cijele Hrvatske. Stoga tim dečkima treba odati svake poštovanje kako onima koji su dali najsvetije od sebe, svoje život na oltar Domovine tako i ranjenim i svima koji su se borili za oslobađanje podpapučkog područja. Svaka pohvala dečkima iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su se barem na ovaj način potrudili obilježiti ovaj važan datum novije orahovačke povijesti. – rekao je Nemec. Obilježavanje 25. godina 2. orahovačke bojne bit će nastavljeno kroz nekoliko sadržaja do kraja godine. (V.G.)