EU prekogranični projekt „EOP“ uspješno proveden

KinoFasada005

EU prekogranični projekt „Kraj dominacije Ottomanskog carstva u Panonskoj regiji“ („EOP“) iz pretpristupnog fonda IPA CBC HU-HR 2007.-2013., uspješno je priveden kraju i sa dodatno odobrenim radovima za novu fasadu zgrade bivšega kina. Nakon što su svi radovi završeni krajem srpnja, Grad Orahovica dostavio je završno izvješće kontrolnom tijelu u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje odobrava povrat sredstava u visini 85% po plaćenim računima.
Krajem rujna obavljena je terenska kontrola koja je uključivala pregled svih izvedenih radova i nabavljene opreme kao i kompletne dokumentacije i kontrolu financijskog vođenja projekta u računovodstvu. Nalaz kontrole je pozitivan s naglaskom da je projekt vođen transparentno, u skladu s programom EU i dodijeljenim ugovorom o bespovratnim sredstvima.  Ukupna realizacija projekta nešto je manja od planiranog proračuna, zbog procedure nabava koje su vođene po pravilima PRAGA, no sve što je bilo predviđeno je i ostvareno. Ako se podsjetimo da je taj projektni prijedlog bio na pričuvnoj listi IPA programa gotovo tri godine, te da smo za isti, ugovor dobili prošle godine, i u kratkom periodu izveli složene radove u dvorani i proveli čitav niz manifestacija u Orahovici i Mađarskoj, možemo biti zadovoljni. Taj dio javnog polivalentnog prostora tzv. višenamjenske dvorane za koju je nedavno odlučeno da dobije ime
Dvorana „Papuk“, opremljen je suvremenim instalacijskim sustavima, novim namještajem, završnim oblogama i dekorom, a obnovom vanjske ovojnice (stolarija, fasada), znatno su poboljšana energetska svojstva. Za postizanje maksimalne energetske učinkovitosti, potrebno je još sanirati krovište i zamijeniti toplinsku izolaciju prema zračnom prostoru dvorane od stropa, za što Grad priprema projekt za neki od nacionalnih programa iz područja energetske učinkovitosti. (I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/KinoFasada2016-10-07{/gallery}