Obilježena 25. obljetnica pogibije policajca Stjepana Mlakara

Mlakar2016 001

Mlakar2016 001U nazočnosti obitelji, suboraca, ratnih prijatelja, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca te načelnika Čačinaca Mirka Mališa i Mikleuša Milana Dundovića, između sela Humljani i Pušina u općini Čačinci, održana je 25. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara, prve braniteljske žrtve u Domovinskom ratu  na području Virovitičko-podravske županije.

U ime organizatora udruge HVIDR-a Orahovica o trenucima napada srbočetničkog agresora na policijsku ophodnju 1991. u kojoj je Mlakar poginuo, a njegovi kolege Franjo Sterle i Josip Jurković ranjeni, tajnik iste Robert Sam je rekao:
-Stjepan Mlakar poginuo je na ovom mjestu od ruke lokalnih pobunjenih Srba u jednoj od rutinskih ophodnji hrvatske policije. Mlakara, Sterlea i Jurkovića dočekala je zasjeda, Stjepan  Mlakar pogođen je 23 puta i na mjestu je preminuo, Franjo Sterle je zadobio 12 prostrijelnih rana i danas u sebi nosi ostatke, a 13 metak koji je dobio još uvijek mu je u vratu. dok je Josip Jurković na sreću samo lakše ranjen. Automobil kojim su se vozili izrešetan je bio sa 61 metkom . Danas 25 godina poslije u ovom tužnom trenutku sjećanja i dalje se pitamo kada će počinitelji odgovarat za svoja nedjela. Nazočniam su se potom obratili načelnik općine Čačinci Mirko Mališ te ratni zamjenik zapovjednika Policijske postaje Orahovica Antun Grabovac:
-Moram reći da srbi s ovih prostora nisu imali nikakav razlog za počinjenje ovog zločina. Mlakar2016 001Demokratski izabrana hrvatska vlast garantirala im je i u djelo provodila svaku sigurnost. I sam sam večer prije bio u ophodnji prema Slatinskom Drenovcu, a premda smo znali da se Srbi naoružavaju nismo očekivali ovako kukavički čin iz zasjede. Nažalost za ovaj kao i za niz drugih zločina na području naše županije nitko nije odgovarao, a sve to ide na dušu hrvatske politike koja je po pitanju hrvatskih branitelja samo jaka na riječima. No, mi nismo i nećemo nikada zaboraviti sve naše poginule ratne prijatelje, nećemo zaboraviti Stjepana Mlakara dok nas ima jer oni u nama i ovakvim obljetnicama žive vječno. – zaključio je Grabovac. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, molitvu je poveo župnik župe Mikleuš Mario Matijević, a potom su nazočni obišli i grobno mjesto Stjepana Mlakara u Četekovcu. (V.G.)