U sklopu 2. Sajma vina i kulena održano 21. ocjenjivanje vina

SVIK2016 OcjenjivanjeVina015

U prostorijama vinarije Poljoprivrednog poduzeća Orahovica je u ponedjeljak, 20. lipnja 2016. godine, održano 21. ocjenjivanje vina koje se održava u sklopu 2. Sajma vina i kulena. Na ocjenjivanje je ove godine pristiglo 42 uzorka. Komisiju za ocjenjivanje vina i voćnih vina, pod vodstvom dipl. ing. preh. tehnologije Ivane Nemet činili su još dipl. ing. agr. Ivica Perak, dipl. ing. agr. Blaženka Mozer i ing. poljoprivrede Nives Ostrički te kao gosti Josip Tokić voditelj radne jedinice vinogradarstva i voćarstva i gradonačelnik Josip Nemec.

– „Pozdravljam sve nazočne na 21. ocjenjivanju vina ako računamo od samih početaka kroz sajam Slavin i sada već drugi put u sklopu Sajma vina i kulena koji se održava drugi puta u Orahovici. Pohvaljujem dobru organizaciju jer kako čujem ove godine smo skupili 42 uzorka vina što je nakon prošle kada smo imali samo 18 uzoraka pokazatelj da vinari pokazuju sve veći interes za sajam. Još jednom zahvaljujem svima u organizaciji.“ – tim riječima gradonačelnik je pozdravio komisiju te im poželio dobrodošlicu u Orahovicu i uspješan rad.

S nekoliko riječi se obratila i predsjednica komisije i predsjednica Izvršnog odbora 2. Sajma vina i kulena Ivana Nemet: – „Zadovoljni smo odazivom vinara jer kao što vidite osim iz naše županije javljaju se vinari iz cijele Slavonije. Od vina imamo 25 bijelih vina gdje prevladava Graševina, ali imamo i drugih sorti kao Chardonnay, Pinot sivi, Silvanac zeleni, Sauvignon itd, a od crvenih uz Frankovku imamo Pinot crni, Merlot, Zweigelt, Syrah, Cuvee. Pokazalo se eto da Orahovica treba zadržati ocjenjivanje vina i manifestaciju koja će okupiti vinare. Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni na samom Sajmu vina i kulena 25. lipnja 2016., a na otvorenje su pozvani svi koji su dali uzorke na ocjenjivanje pa da prezentiraju svoja vina. Sva ocjenjena vina biti će izložena i moći će se kušati taj dan i vidjeti će se u kojoj su kategoriji.“.

Od 42 uzorka koji su se našli pred stručnom komisijom, 27 uzoraka okrunjeno je zlatom, 14 srebrom, a jedno vino nažalost nije ocjenjeno. Konačni rezultati ovog ocjenjivanja biti će objavljeni na samom Sajmu vina i kulena na izletištu „Orah“ gdje će biti proglašenje pobjednika i dodijeljene nagrade. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/SVIK2016/SVIK2016-OcjenjivanjeVina{/gallery}