U organizaciji Matice hrvatske – Orahovica održana izložba „Mato Mitrović“

OP2016 005 MatoMitrovic048

Matica hrvatske u Orahovici organizirala je 2. lipnja 2016. izložbu fotografija, pokojnog Mate Mitrovića koji je začetnik i inicijator mnogih udruga, kulturnih i turističkih organizacija i događaja. Mato Mitrović je bio začetnik i jedan od prvih članova Matice hrvatske Ogranka Orahovica u vrijeme Hrvatskog proljeća 1970./’71.g.

Kroz izložbu nas je proveo orahovački povjesničar amater Duško Rađenović. Izložbu su otvorili predsjednik Matice Hrvatske Zorislav Milković i gradonačelnik Josip Nemec. Milković je ukratko opisao povijest Matice hrvatske u Orahovici te rad Mate Mitrovića u matici i kroz život.

Gradonačlenik se zahvalio obitelji Mitrović što su dali dio Matinih materijala da se obrade za ovu izložbu. Prisjetio se gradonačelnik kakav je čovjek Mato bio, jednostavan i nenametljiv, i baš zbog tih vrlina ljudi su ga poštovali.

Duško Rađenović je opisao svaku fotografiju koje su izdvojene iz bogate zbirke obitelji Mitrović i prilagođene na veliki format zbog boljeg pregleda. Bile su tu fotografije izgradnje stanice za tehnički pregled vozila, s natjecanja u skijaškom trčanju u Orahovici, izgradnja kolnog mosta preko rijeke Vučice, plesna škola iz Orahovice, stari teren Papukovog igrališta, izgradnja stambene zgrade u centru gdje je današnja trgovina Billa itd. Nakon izložbe pogledana je i prezentacija s još nekim Matinim radovima. Nazočnima se obratio i predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić koji je također pohvalio rad Matice i njihovo nastojanje da se što bolje očuva povijest Orahovice. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/OrahovackoProljece2016/OP2016-005-MatoMitrovic{/gallery}