Orahovčani dobili priliku uživati u ozbiljnoj glazbi u organizaciji matice Hrvatske u Orahovici

OG 88 str12do30 OP2016 011 Kvartet001

OG 88 str12do30 OP2016 011 Kvartet001U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica, u hotelu Dukat održan koncert kakav Orahovčani rijetko imaju priliku vidjeti i čuti. Naime, svojim sjajnim glazbenim umijećem Orahovčane je oduševio Varaždinski gudački kvartet koji čine Marko Jerbić na 1. violini, Anđelko Ilčić na 2. violini, Ana Pravdič na violi te Davor Gluhak na violončelu:

-Mi zajedno sviramo od 1999. Godine. U Varaždinu postoji tradicija sviranja u komornim sastavima, a kako smo se mi upoznali još u orkestru vidjeli smo da želimo dalje nastaviti s muziciranjem i budući da do tada u Varaždinu nije bilo gudačkog kvarteta sve nam se poklopilo. Unatoč svim napadima, recimo to tako, na glazbu danas u Hrvatskoj, mi se trudimo ostati u kontaktu s klasičnom glazbom, no i tu malo odstupamo pa svirkom hitova iz nekih drugih žanrova pokušavamo privući publiku glazbi koja je uvijek sama po sebi lijepa. Zato uvijek volim poručiti mladima koji se počinju baviti glazbom da ne moraju imati nekakve snove o velikoj glazbenoj karijeri, jer glazba je jedan univerzalni jezik i ona povezuje sve ljude. To je njeno najveće bogatstvo i njoj jednostavno treba uživati jr glazba produbljuje čovjekov duh. – rekao je violinist Marko Jerbić. Varaždinski gudački kvartet izveo je Orahovčanima skladbe Željka Brkanovića profesora na glazbenoj akademiji i u Zagrebu te potom skladbe za gudački kvartet Mozarta i Dvořaka, a za kraj kao iznenađenje publici odsvirali su i nekoliko poznatih pop i rock skladbi:

-Željeli smo ovim koncertom dodatno podići kulturni duh našeg grada i mislim da smo uspjeli. Žao mi jedino što se nije malo više ljudi odazvalo, obzirom da u Orahovici nema ovakvih koncerata. Nadam se d smo probili led i da će budući koncerti ovoga tipa biti znatno posjećeniji, a svakako moram pohvaliti Varaždinski gudački kvartet koji je uistinu bio sjajan.- zaključio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Orahovici Zorislav Milković. (V.G.)