Na orahovačkom izletištu „Orah“ održan 2. Sajam vina i kulena

SVIK2016 Otvorenje085

Grad orahovica, Turistička zajednica grada i Odbor za kulturno-turističke manifestacije organizirali su 2. sajam Vina i kulena. Ovogodišnji je trajao dva dana, a sve je počelo je u subotu 25. lipnja kada je nakon otvorenja sajma krenuo 1. Vinski maraton koji organizacijski potpisuju Športsko rekreacijsko društvo i Zajednica športskih udruga grada Orahovice. Na otvorenju je sve prisutne pozdravio domaćin, gradonačelnik Josip Nemec koji se zahvalio svima u organizaciji, sponzorima te pozdravio goste, obnašateljicu dužnosti župana Sanju Bošnjak, Milana Vanđuru direktora HGK ŽK Virovitica, Ivanu Nemet predsjednicu komisije za ocjenjivanje vina i Vladimira Plešu predsjednika komisije za ocjenjivanje kulena. Nakon gradonačelnika prisutnima se obratio Vladimir Pleša predsjednik komisije za ocjenjivanje kulena i organizator orahovačke kulenijade:

– „Jako sam zadovoljan ovogodišnjom kulenijadom, u konkurenciji kulenara, bilo je 16 uzoraka, od čega 10 zlata te po tri srebra i bronce. Još se jednom zahvaljujem svima koji doprinijeli organizaciji kulenijade, a na godinu ćemo se potruditi podići ljestvicu još više.“ – završio je Pleša.

– „Itekako smo zadovoljni kušanim vinima. Sve su to uglavnom mlada vina i ono što ponavljamo cijelo ovo vrijeme, iza nas je jedna jako lijepa godina. Od 42 uzroka čak su 27 zlatnih što je uistinu izuzetan uspjeh, dokaz da su se ljudi jako potrudili i dali maksimum iz svojih vinograda i podruma. Mi enolozi uvijek želimo poticati mlade vinare, OPG-ovce i uvijek smo im na raspolaganju svojim savjetima i eto drago mi je da su nas tražili i da je to urodilo plodom jer su se mali vinari ravnopravno borili s poduzećima kao što je PP Orahovica, Feravino, Kutjevo d.o.o i drugi.“ – rekla je predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva enologinja Ivana Nemet.

O 1. vinskom maratonu govorio je predsjednik Sportsko-rekreacijskog društva Orahovica Mirko Miloloža koji je objasnio način natjecanja i predstavio 11 obiteljskih gospodarstava kod kojih su kontrolne točke.

Ispred suorganizatora i pokrovitelja HGK Županijske komore Virovitica obratio se Milan Vanđura koji je pohvalio organizaciju sajma koji je među 4 najveća sajma u našoj županiji, a Orahovicu je predstavio kao gospodarsko i turističko središte: – „Vidi se da je pogođen interes kod proizvođača vina i kulena, a zbog kojih se ovaj sajam i organizira kako bi im se dao impuls i ujedno ovo im je možemo reći i odlična reklama.“

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je prvo čestitala svima Dan državnosti, a nakon toga čestitala svim vinarima i kulenarima jer kako je rekla nije bilo lošeg vina ni kulena:

– „Pošto sam samo danas u Orahovici, a sutra je i otvorenje turističke sezone u Orahovici ujedno vam i čestitam i želim uspješnu sezonu, a sada proglašavam 2. Sajam vina i kulena otvorenim!“

Sajam vina i kulen nastavljen je podjelom odličja za najbolje vinare i kulenare. U konkurenciji proizvođača vina ocjenjeno je 42 uzorka, a na kraju je podijeljeno 27 zlatnih medalja i 14 srebrnih te jedno priznanje, a šampioni sajma su Poljoprivredno poduzeće Orahovica za crvena vina sa Frankovkom berba 2013. Perak d.o.o. Kutjevo za bijela vina sa Sauvignonom berbe 2015.

Šampion ovogodišnje orahovačke Kulenijade je Vladimir Ćorić iz Đakova, a vicešampion OPG Barić iz Narda:

– „Izuzetno mi je drago da sam ovdje u Orahovici evo po prvi puta i presretan sam što sam šampion. Svinjogojstvom i stočarstvo se bavim preko 40 godina ponajviše kroz komercijalu ili vlastitu proizvodnju. Imam vlastiti uzgoj težih svinja od 160 do 180 kg, a evo kulenrastvom se bavim već nekih 25 godina. Pitali su me mnogi danas koja je tajna dobrog kulena, ja im jednostavno kažem da tajne nema. Svi mi znamo recepturu, treba imati samo dobro, zrelo meso od svinje koja teži od 160 do 180 kg, dobru papriku i dobrog majstora jel? Mi kulenari se jako dobro znamo, međusobno surađujemo, evo npr. s g. Barićem iz Narda sam zajedno u udruzi koja se zove ”Đakovački kulin” i on je definitivno u samom vrhu države po proizvodnji, a evo ja sam ga ovdje pobijedi pa valjda sam onda i sam blizu“. – kaže Vladimir Ćorić.

Nagrade sudionicima i najboljim vinarima i uručili su orahovački gradonačelnik Josip Nemec i Milan Vanđura direktor HKG Županijske komore Virovitica kao predstavnika suorganizatora i generalnog pokrovitelja, uz Ivanu Nemet za vinare te Vladimira Plešu za kulenare.

 

{gallery}SlikeGodina2016/SVIK2016/SVIK2016-Otvorenje{/gallery}