19. dječjih grupa i 15. KUD-ova u ovogodišnjoj Cvjetnoj povorci 48. Orahovačkog proljeća

OP2016 027 Povorka090

Posljednji i najvažniji dan Orahovačkog proljeća, ovog puta 48. po redu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, i najtradicionalniji događaj od kojeg sve prije 50 godina i počelo, Cvjetna povorka, brojila je preko 1500 sudionika, od čega čak 600-tinjak djece iz dječjeg vrtića Palčić iz Orahovice te čak 10 osnovnih škola iz hrvatske i jednom mađarskom. Svečanu je povorku, a nakon prijavka zapovjednika gradske garde te prigodnog obraćanja orahovačkog gradonačelnika Josipa Nemeca, obnašateljice dužnosti župana VPŽ Sanje Bošnjak, a Cvjetni korzo je otvorila pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.

Povorku su povela djeca na biciklima, a nakon njih je kao i svake godine bio Puhački orkestar DVD-a Orahovica. Potom je središtem Orahovice stupala Gradska garda iz Crkvara koja je dala prijavak gradonačelniku kako je povorka spremna. Nakon garde došao je znak Orahovačkog proljeća te zastave koje su nosili članovi udruge proisteklih iz Domovinskog rata. Potom je uslijedilo ono najljepše, djeca obučena u šarene kostime proljeća. Prva su prošla djeca dječjeg vrtića Palčić iz Orahovice i to Jaslička skupina – Ribice kao „Plavi zvončići“, Mlađa skupina – Leptirići obučeni kao „Zvončice i zvončići“, Srednja skupina – Pčelice kao „Ivančice“, Mješovita skupina – Bubamare obučeni u „Suncokrete“, Mlađa predškolska skupina – Vrapčići obučeni kao „Tratinčice“, Starija predškolska skupina – Cvjetići kao „Paunovi“. Nakon njih krenule su škole, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić – Područna škola Nova Jošava kao „Sunce moje malo“ te vanjske škole OŠ Antuna Gustava Matoša, Čačinci kao „Čačinački vitezovi i šumske vile“, OŠ Voćin s temom „Trnoružica“, OŠ I. G. Kovačić Zdenci kao „Vile i vilenjaci“, OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica kao „Gljivice“, OŠ Josipa Kozarca Slatina obučeni u „Sirene i mornare“, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Gornje Bazje kao „Kiša cvjetova“, Društvo Naša djeca Mikleuš kao „Proljetna livada“, OŠ Suhopolje područna škola Borova s temom „Snjeguljica i cvjetno društvo“ i na kraju djeca OŠ Ivane Brlić Mažuranić Orahovica 1.razred „Razigrani maslačci“, 2.razred „Uvijek uz Hrvatsku“, 3.razred „Žabice na lopoču“, 4.razred „Sirene i mornari“ i na kraju Osnovna škola Kitaibel Pal iz Harkanya u narodnim nošnjama.

Nakon djece predstavila su se kulturno-umjetnička društva njih 15 iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svatko na svoj način dao je nešto posebno Cvjetnom korzu i Orahovačkom proljeću. Cvjetni korzo u Orahovici nije lako opisati riječima, pa niti fotografijom, jednostavno morate doći vidjeti, osjetiti i uživati. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/OrahovackoProljece2016/OP2016-027-CvjetnaPovorka{/gallery}