Mađari u Orahovici predstavili svoj kulturu, gastronomiju te svoja prepoznatljiva vina

DanMadjarskeKulture2016 079

U Orahovici i mađarskom Villanyu održavaju se posljednje aktivnosti u sklopu zajedničkog, prekograničnog projekta pod nazivom ”Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji”. Jedan od najatraktivnijih događaja u sklopu projekta održan je ovoga vikenda u Orahovici:

– „U novoobnovljenoj višenamjenskoj dvorani u Orahovici održani su Dani mađarske kulture, manifestacija koja je objedinila nastupe Kulturno-umjetničkih i drugih društava Villanya i okolice, a bila je postavljena i prigodna izložba mađarske kulture, tradicije i običaja.
Ovim lagano dolazimo da kraja našeg drugog zajedničkog projekta i moram reći da smo više nego zadovoljni rezultatima i kompletnom provedbom projekta. Naši dragi gosti iz Villanya, koji su sada postali već naši pravi i istinski prijatelji, pokazali su dio svoje kulture i običaja, a moram svakako spomenuti da smo uoči početka manifestacija održali sastanak projektnog tima koji već priprema slijedeći zajednički projekt pod nazivom ”Vinke priče 2” čime nastavljamo zajedno razvijati kulturu, turizam i gospodarstvo naših krajeva“. – rekao je orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Gradonačelnik grada Villanya
Gyula Takáts pohvalio je kolege iz Orahovice na odličnoj suradnji te predstavio Dane mađarske kulture u Orahovici:

– „Zaista je sjajno surađivati s ovim iznimnim ljudima u Orahovici. Projekt je ispunio naša očekivanja, mi smo odradili sve što smo zamislili, sve je prošlo u najboljem redu i zapravo jedva čekamo početak novog zajedničkog projekta. Što se tiče Dana mađarske kulture, moram prije svega reći da je postavljena jedna izložba na kojoj smo pokušali prezentirati našu kulturu, rukotvorine ali i gastronomiju te posebno naša vina po kojima je Villany posebno poznat.“ – rekao je Takáts. Na Danima mađarske kulture plesovima su se predstavili KUD Kadarka iz Villanya, KUD iz Nagyharsanya te posebno atraktivnim nastupom Plesna skupina ”Crni biser” iz Drávafoka. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/DanMadjarske Kulture2016{/gallery}