Dvadesetčetvrta obljetnica pogibije petorice pripadnika 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske

Modrica2016 041

20. svibnja, prije 24 godine, braneći bosansku Posavinu, poginula su petorica hrvatskih branitelja, pripadnika 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske Našice -Orahovica: Miroslav Međimurec iz Orahovice, Zdravko Kevčić iz Kutova, Josip Klobučar iz Starog Petrovog Polja, Vlado Golik iz Novog Petrovog polja i Karlo Stojaković iz Lađanske. Njima u spomen, njihovi suborci, zajedno s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i predstavnicima civilne vlasti, okupili su se da bi ih se sjetili, kratkim komemorativnim skupom.

Kao dio programa obilježavanja 24-te obljetnice poginulih branitelja, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, od Orahovice do Velikog Rastovca organiziran je maraton „Modriča ’92.“. Na startu u Orahovici, maratonce su pozdravili predsjednik HVIDR-e Orahovica, Damir Vratković, i gradonačelnik Josip Nemec, koji je pozdravi sve nazočne i zahvalio se organizatorima te pohvalio inicijativu da se održavaju ovakve obljetnice: „Hrvatska država stvorena na žrtvi i borbi hrvatskih branitelja i to se nikada ne smije zaboraviti“.

Izaslanstva Grada Orahovice i općina Zdenci i Crnac, s područja kojih su poginuli branitelji iskazala su im zahvalnost paljenjem svijeća na grobljima na kojima oni počivaju, a kao dio programa obilježavanja 24-te obljetnice njihove pogibije održano je i predavanje na temu „Domovinski rat“ , te postavljena izložba ratnih fotografija iz Domovinskog rata.

Obiteljima poginulih branitelja i okupljenim sudionicima komemoracije obratio se, u ime organizatora, predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica, Damir Vratković, pozivajući branitelje na zajedništvo i angažiranje u obilježavanju spomen-datuma vezanih uz Domovinski rat.

„U vrijeme Domovinskog rata nitko nije postavljao pitanje: treba li u obranu?“, kazao je bojnik Sokol, „…bilo je samo pitanje treba li odmah sada, istog trenutka…, radili smo ono što smo osjećali da trebamo raditi, i to smo ostavili našoj djeci.“ Govorio je i Sokol o okolnostima obrane orahovačkog kraja, te pozvao svoje bivše suborce da istinu o vremenu borbe za Hrvatsku prenose djeci i mladima. Ove godine, u listopadu mjesecu bit će obilježena 25.-ta obljetnica ustroja 2/132. HV, no, kako je naglasio bojnik Sokol, obrana ovoga kraja bila je organizirana i prije ustroja bojne.

Na današnjem komemorativnom skupu, u ime obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Sanje Bošnjak, obratio se Mato Bubaš, i pozvao predstavnike braniteljskih udruga , ali i jediica lokalne samouprave na značajnije angažiranje u čuvanju uspomena na Domovinski rat i posebno poginule branitelje.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Modrica2016{/gallery}