U Orahovačkoj srednjoj školi osnovana učenička zadruga „Vučica“

UcenickaZadruga2016 03 10 002

U četvrtak 9. ožujka u društvenoj dvorani srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica održana je osnivačka skupština učeničke zadruge „Vučica“ na koju je bio pozvan i gradonačelnik Josip Nemec. Skupštinu je otvorio ravnatelj srednje škole Zorislav Milković koji je pojasnio zbog čega je došlo do ideje osnivanja učeničke zadruge. Ideja je bila da se osnuje zadruga koja bi omogućila učenicima da već sada u ovim školskim danima razmišljaju o poduzetništvu i na neki gospodarski način. Prošle godine škola je ušla u projekt Eko bilje zajedno sa srednjim školama iz Pitomače i Grubišnog polja te s poduzećem Jan Spider d.o.o. iz Pitomače te je jedan od zadataka koji je orahovačka škola kao partner u projektu morala izvršiti bio da se formira Učenička zadruga.

Na jednom od školskih odbora formiran je inicijativni odbor koji je imao zadatak da pripremi ovu skupštinu na kojoj bi se osnovala učenička zadruga. Nakon pojašnjenja ravnatelj je pročitao dnevni red gdje su točke bile prijedlog radnog predsjedništva (osnivačkog odbora), izbor i imenovanje članova uprave zadruge, izbor voditelja sekcija, izbor i imenovanje voditelja ljetopisa i matične knjige, izbor i imenovanje stručnog voditelja zadruge, prijedlog pravila učeničke zadruge te prijedlog plana i programa rada učeničke zadruge. Za članove radnog predsjedništva ravnatelj Milković je predložio Mirka Kufnera kao predsjednika te kao članove Davora Jegera i Mirjanu Boloban.Za verifikacijsku komisiju izabrani su Danijel Stojković i Ivan Cigler. Verifikacijska komisija utvrdila je da na osnivačkoj skupštini nazočno 58 članova učeničke zadruge od ukupno upisanih 58 te da Skupština može donositi pravovaljane odluke. U nastavku Skupština je jednoglasno prihvatila Osnivački odbor kao i predloženi dnevni red skupštine. Sukladno zakonskoj proceduri osnivanja Učeničke zadruge imenovani su članovi Uprave zadruge te zadružni odbor čine Zorislav Milković (ravnatelj), Danijel Stojković (nastavnik), Mirjana Boloban (nastavnica); Mirko Kufner (nastavnik); Ivanka Broš (roditelj i stručni suradnik); Antonio Erceg (stručni suradnik i predstavnik suosnivača PP Orahovica); Nikola Klepač (gradski komunalni redar, te predstavnik lokalne samouprave); učenici zadrugari (predstavnici sekcija) Mislav Hornung i Luka Čolak. Za predsjednika Zadruge izabran je ravnatelj Škole Zorislav Milković, a zamjenik predsjednika je nastavnik Danijel Stojković. Tajnicom Zadruge imenovana je nastavnica Mirjana Boloban. Za voditelje sekcija imenovani su Danijel Stojković za Voćarsko-vinogradarsku, Kristina Horvat-Vargović za Cvjećarsku, Danira Vinković za Ugostiteljsku, Ivan Cigler za strojarsku i Davor Jeger za ekonomsku sekciju. Za voditelja ljetopisa i matične knjige Zadruge izabran je nastavnik Mirko Kufner. Jednoglasnom odlukom članova Skupštine za stručnog voditelja Zadruge izabran je nastavnik Mirko Kufner koji će u ime predsjednika predstavljati Zadrugu na svim razinama njezina djelovanja. Voditelj Kufner je svim nazočnima pročitao Pravila učeničke zadruge „VUČICA“ te iznio plan i program rada učeničke zadruge „VUČICA.

Nakon što su odrađene sve točke dnevnog reda nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Orahovice Josip Nemec koji je pozdravio sve nazočne, pohvalio osnivanje zadruge i izbor imena zadruge te spomenuo kako je kroz priču s voditeljem i ravnateljem saznao da će zadruga izrađivati suvenire koje bi mogla putem konsignacije plasirati preko Turističko informativnog centra koji je osnovan pri Turističkoj zajednici. Na kraju obraćanja gradonačelnik je poželio uspješan rad zadruzi i suradnju s lokalnom zajednicom. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/UcenickaZadruga03-2016{/gallery}