Cvjetnica u Orahovici

Cvjetnica2016 030

U nedjelju 20. ožujka 2016. slavila se Cvijetnica koja je uvod u Veliki tjedan i proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. I ove godine u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a grada Orahovice, Mladeži HDZ-a i Savjeta mladih grada Orahovice održala se tradicionalna podjela maslinovih grančica orahovačkim vjernicima ispred Vatrogasnog doma. Maslinove grančice simbol su mira, blagostanja i uzajamnog poštovanja, a ujedno su dio značajne simbolike uoči najvećeg katoličkog blagdana – Uskrsa.
To je spomendan na svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, u kojem ga je, kličući mu, dočekalo mnoštvo naroda. Ali Cvjetnica je i spomen na Isusovu muku u smrt, pa se i zove Nedjelja muke. Običaj da i u našim krajevima, vjernici, u spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem, u crkvu nose cvijeće i zelene grančice, usađen je u tradiciju, pa tako i vjernici orahovačkog kraja, na Cvjetnu nedjelju, u crkvu nose maslinove grančice, koje će, nakon blagoslova u crkvi, odnijeti u svoje obitelji i svoje domove.

Slavlje nedjelje Muke Gospodnje, Cvjetnice u Orahovici je započelo je ispred mjesnog vatrogasnog doma gdje je župnik vlč. Željko Strnak blagoslovio maslinove grančice i cvijeće. Potom je procesija krenula glavnom ulicom grada prema župnoj crkvi.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Cvjetnica2016{/gallery}