U sklopu radionice Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske održana konferencija za novinare i skupština

MZORH2016 02 27 Konferencija 020

U sklopu radionice Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske održana konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec i predsjednik Mreže za održivi razvoj RH Tugomir Majdak. Prvi se medijima obratio gradonačelnik riječima:

– „Cilj ove radionice koja je organizirana u Orahovici je da se pomogne Lokalnim akcijskim grupama da dođu do novih saznanja i mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova EU. Ova organizacija je i stvorena upravo da pomogne poljoprivrednicima i malim gospodarstvenicima u apliciranju projekata. Želio bih pozdraviti i zahvaliti se gospodinu Majdaku što je izabrao upravo Orahovicu za održavanje ove radionice na koju je odaziv stvarno dobar.“ – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Mreže Tugomir Majdak zahvalio se gradonačelniku na dobrodošlici i rekao kako Mreža organizira trodnevnu radionicu u suradnji sa LAG-om Papuk iz Orahovice koje je jedna od najvećih radionica na razini lokalne i regionalne samouprave. U nastavku Majdak je objasnio što je Mreža za održivi razvoj RH i zbog čega je došlo do potrebe za njenim osnivanjem:

– „Mreža za održivi razvoj Hrvatske je civilna grupa koja okuplja 15-ak Lokalnih akcijskih grupa (LAG) s područja cijele hrvatske, Jedinica lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, Udruga poljoprivrednika i privatnih konzultanata, a nastala je kao potreba kako bi povezala sve dionike kako bi zajednički promicali svijest o ruralnom razvoju, ali i kako bi što uspješnije aplicirali projekte prema EU fondovima koji su na raspolaganju. Evo danas je drugi dan radionice za koju mogu reći da je vrlo uspješna, imamo 80-ak sudionika iz zemlje i inozemstva. Predavači iz Slovenije sa iskustvom iz Leader pristupa.

Na pitanje medija koja su to sredstva koja se mogu povući i koji su budući ciljevi Mreže odgovorio je Tugomir Majdak:

– „Mjera Leader je kroz svoje 4 podmjere dostupna je svim LAG-ovima i za provedbu lokalne razvojne strategije svaki od LAG-ova koji će biti odobren od strane Ministarstva poljoprivrede može ostvariti maksimalan iznos od 3 milijuna eura, a tu je i podmjera gdje se može dobiti do 100.000 eura za projekte suradnje na nacionalnoj razini“.

Na pitanje kakva je suradnja sa Hrvatskom zajednicom županija ponovno je odgovorio Majdak:

– „Hrvatska zajednica županija kao i Udruga gradova i Udruga općina republike hrvatske su naši partneri s kojima smo organizirali konferenciju u Osijeku gdje je naziv bio „EU fondovi – prilika za rast i razvoj“ te ćemo s njima i dalje surađivati kako bi nastavili održivi razvoj na lokalnoj razini“.

Na pitanje o LAG-u Papuk koji je jedan od prvih osnovanih u Virovitičko-podravskoj županiji i isplativosti njegova osnivanja odgovorio je gradonačelnik:

– „Što se tiče LAG-ova njihovu isplativost vidjeli smo u Mađarskoj te njihovo osnivanje u Hrvatskoj nije nikakvo izmišljanje nečeg novog, a što se tiče LAG-a Papuk poduzete su sve aktivnosti da se kroz njega poduče korisnici kako doći do sredstava iz fondova i organizirane su radionice za projekt managere na koje se na žalost nije odazvalo puno ljudi, recimo to tako da je LAG odradio svoj dio poslova i korisnicima na području LAG-a je dana mogućnost, ali to što je netko nije iskoristio je nešto na što ne možemo utjecati.“ – rekao je gradonačelnik Nemec.

Na gradonačelnika se nadovezao gospodin Majdak koji je rekao kako je LAG Papuk jedan od najmanjih po površini djelovanja, ali jedan od najuspješnijih po iskoristivosti sredstava u IPARD programu.

Nakon konferencije je sjednica skupštine članova Mreže na kojoj je sve nazočne pozdravio gradonačelnik te je skupština nastavila sa svojim radom prema trodnevne radionice. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/MZORH-Konferencija2016{/gallery}