Udruga vinara, vinogradara i voćara u Crkvarima proslavila nadolazeći blagdan sv. Vinka

ProslavaVinkova2016 01 17 006

Na dan 22. siječnja, svi vinogradari i vinari slave svog zaštitnika svetoga Vinka Paulskog. Posebno se Vinkovo slavi u Slavoniji, bogatoj vinogradima i podrumima punoga vina. Ni ovogodišnja proslava nije izostala, dakako, uz niz tradicionalnih običaja koji su vezani za slavljenje ovog u hrvatskome puku omiljenoga sveca u nedjelju 17. siječnja 2016. u lovačkoj kući u crkvarima, Udruga vinara, vinogradara i voćara te njihovi prijatelji i ljubitelji dobre kapljice već tradicionalno su obilježili proslavu blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara.

Vinkovo, Vincekovo ili Vincelovo kako taj dan nazivaju diljem hrvatske, narodni je običaj kojim se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradskih radova. Uobičajeno je da se toga dana loza okiti dimljenim kobasicama i slaninom, a tako okićena loza se tada prvi puta orezuje i zalijeva starim vinom kako bi grožđe bolje rodilo.

Odrezane se šibe stavljaju u vodu i na toplo, pa se na temelju broja potjeranih pupova procjenjuje kakva će biti rodnost. Proslavi i druženju uz vatru i slaninu i kobasice na ražnju pridružio se i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, koji je pohvalio organizaciju orahovačke Udruge vinogradara te svima poželio dobar ovogodišnji urod grožđa. Prigodne pjesme zapjevali su tamburaši, a vesela ekipa je i zaplesala. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/Vinkovo2016-01-17{/gallery}