Održana sjednica gradonačelnika i predsjednika Mjesnih odbora

MjesniOdbori2016 01 17 001

MjesniOdbori2016 01 17 002U nedjelju 17. siječnja u prostorijama Gradske uprave održan je prvi sastanak gradonačelnika i predsjednika Mjesnih odbora Grada Orahovice u novoj godini.

Točke dnevnog reda bile su rasprava o aktivnostima Mjesnih odbora u protekloj godini, program i plan Mjesnih odbora za 2016. godinu te financijski planovi i određivanje prioriteta po planovima Mjesnih odbora. Gradonačelnik je podsjetio predsjednike Mjesnih odbora da su po zakonu dužni dostaviti plan rada i financijsko izvješće.

Predsjednici mjesnih odbora su izložili gradonačelniku što je do sada napravljeno, a što nije i koji su to problemi zbog kojih neki od planova nisu izvršeni.

Svi Mjesni odbori iznijeli su neke od svojih planova, a tako i probleme kao što su u MO Centar gdje u ulici Ivana Zajca gdje su u kanalu prema Duzluku zaštopane cijevi ispod „ćuprija“ te voda preljeva kanal i odlazi preko ceste te naplavljuje prostor oko škole. U MO Tončekovac ulica Branka Jaklića koja nema pješačku stazu, ali neki stanovnici te ulice odbijaju potpisati pristanak da se krene u izgradnju staze. Isto tako u planu je i izgradnja dječjeg igrališta obećanog prije nekoliko godina koje zbog manjka sredstava nije realizirano. U MO Stara Jošava i MO Crkvari problem je put prema groblju i crkvi sv. Lovre koji je u lošem stanju zbog dosta strmog terena pa i kada se nasipa voda odnese materijal, a opet zbog same strmine pitanje je da li bi uopće bilo dobro asfaltirati ga. U MO Nova Jošava je iz plana većinom sve napravljeno jedino još ostaje da se do kraja riješi mjesni dom. U MO Duzluk još uvijek imaju problem s potokom u Duzluku jer kada su jače oborine voda ulazi u kuće, a na dijelu ulice Brda pucaju stare vodovodne cijevi. MO Rajčula od 13 stavki iz plana 3 nisu odradili, od kojih su neke dijelovi pješačke staze u ulici Bana Jelačića i J. Poljaka. MO Merkur ima u planu sufinanciranje dječjeg igrališta u MO Tončekovac jer se puno djece iz MO Merkur odlazi igrati tamo pa će to odraditi kao zajednički projekt. Problem je još ulica Merkur 4 koja se vodi kao vikend naselje pa stanovnici nisu zadovoljni jer nemaju istu razinu usluga kao druge ulice u Orahovici. U MO Doljani već mjesecima ne radi pješački semafor pred samim raskrižjem o čemu su obavješteni i policija i tvrtka izvođač ali ne reagiraju, a problem je i kanalizacija u Starčevićevoj ulici i propadanje nogostupa. U MO Donja Pištana iznesen je prijedlog kako bi bilo dobro izraditi katastar groblja u D. Pištani.

Gradonačelnik je saslušao probleme Mjesnih odbora i rekao kako su za sada prioriteti Grada Orahovice uređenje odvodnih kanala i izmjena zastarjele vodne i plinske infrastrukture, ali će se koliko god je to moguće pomoći mjesnim odborima da se u ovoj zadnjoj godini prije izbora novih tijela mjesne samouprave do kraja završe planirani projekti. (T.P.)